Friday, July 8, 2011

Budu Oh Budu

Assalamualaikum dan Salam Jumaat ..



Arini semangat waja wira myvi, semualah nak cerita pasal makanan kegemaran korang. Bukan kegemaran Pelangi. Sapa tak kenal "budu", maka tak kenal lah kelate (kelantan) kan?


Chewah! Dah la tak suka budu, tapi berani mati nak cerita pasal budu. Lepas balik pasar dengan mama, terus rasa nak kupas isu budu. Heheee :)



Ni diambil dari akhbar beberapa minggu yang lepas..



" Budu merupakan makanan traditional Kelantan dan Terengganu yang diperbuat daripada ikan bilis atau udang bari yang dijeruk sehingga hancur.
Budu atau sos bilis yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman.
Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki gluthaione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser.
Diculik dari abang google.
Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosiskoroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal.
Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab [[diarrhoea|cirit (diarrhoea)], penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung danhipertensi.
Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna, diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh. " [boleh merujuk kat sini]
Bagi peminat budu, korang mesti duk bangga kan sebab korang makan budu. Pelangi jugak yang tengok jela orang makan. Kalau pergi makan nasi ulam dengan mama, memang budu lah dia ambik. Tapi Pelangi tengok jela dia duk cicah dengan ikan la tempoyak la..
Pelangi bukan anti budu ke apa. Memang tak makan. Tak diajar dari kecik kot. Heeee.. Makan budu pun dalam nasi kerabu jelah. Tu pun mana rasa sangat kan. Hehe..
Ada lagi tak manusia rakyat Kelate yang tak makan budu? Ce komen sikit. Nak tau gak. Hehehehe :)
Nak usha vios viserable , KLIK SINI. Jom login nuffnang.

xoxo~kiss and big hug

42 comments:

yann miryann yann said...

wah!budu..
sedap tue..rugi sape xmkn..
nyum2..hehe..

ain shakirah said...

ehhh kalo yg udang baring tuh bkn ke cencaluk nme dia.. bkn budu kn.., budu juz bilis je..sy pernah buat budu hihihi.....

Suria said...

sedap wooo budu..tp hnye mkn ng nasi kerabu jer..kihkih :P

KeTaM_BaTu said...

tak pernah lagi makan budu... huhu..

Dilema "aku" lelaki mengandung

Nak tau something tak...?

Nens Collection said...

sy suka budu..kecur air liur

Shalina Samsudin said...

tak penah makan budu..saya orang N9,makan samabl belacan ? ehh,tak de la makan sangat :P
saya suka ikan bakar cicah dengan air asam..perghh ! leleh air liur..hehe

Syuxer said...

saya pencinta sejati budu..:)..

ekstra tempoyak diatasnya menjadi kesedapan tahap maksima..

ditambah bonus ikan bakar,perghhh terbaik punya dari dunia..

Liyana Zahim said...

Ade! Kwn akk klntan sorg mengelikan budi ketika akk mencedok budu itu dgn rakus.. Oh sedaknye budu...

meaw said...

okay ,tengah kembang hidung ni,sebab meaw peminat setia budu! dalam bilik meaw budu ada 6 stok,pehhhhh! sedap woooo ^__^

ZORA said...

sangap budu la plak lpas tgk entri ni....:P

Aku Afzal said...

blom pernah mkn,tapi eden nak torai.nak bagi comey :P

najihah sahami said...

patutlaaaa ai ni comey lotey deh..hahahahahahhahaa

Asha said...

budu best. huhu. try la rasa sket. mana tau kot2 boleh terjatuh cinta kat budu tuh. =)

honeybee said...

Budu???? xpernah makan punnn..heeeeeee

alif haris said...

haha alif yg orang selangor ni pn lyn budu tu .. haa tgk tu kebaikannya best kan ..

kekal comel lote tuu ^^ hehehe .. bertambah comel la alif .. hahahaha*perasan habis

ASaDa RyutaRo said...

power jugak budu ni kalau ditengok dari sudut kesihatan. hahaha.. saya pun makan budu yang dalam nasi kerabu tu je. tak pernah lagi makan untuk berulam. hehehe..

mira blur said...

BUDU!! oh my ALLAH, i tak pernah makan..
rasa apa eh..

tomato said...

sedapppppppppp . tomato sukakk ^^

Rain said...

masa duk study terengganu dulu rajen gak la merasa budu ni.

ptot ah skrg kurang comel sikit.. isk3..

:P

CikYana(",) said...

Budu sedap
:)

laskar pelangi said...

@YANN MIRYANN YANN : Tak sedap lar darlim. uwekkkk

=p

laskar pelangi said...

@AIN SHAKIRAH : a'a yang udang baring tu orang panggil cencaluk la dear =)

wah! pernah buat budu! baik punyeeee!

laskar pelangi said...

@SURIA : cet! makan dalam nasi kerabu.takdelah rasa sangat;)

=D

laskar pelangi said...

@KETAM BATU : tak pernah? nanti cuba makan. =D HAHAHA~

laskar pelangi said...

@NENS COLLECTION : Wah suka budu ek? =)

laskar pelangi said...

@SHALINA SAMSUDIN : wah suka nya dia...kasi orang cam terasa lapar la pulak...ades!

laskar pelangi said...

@SYUXER : wah wah! tak sangkap syux pencinta sejati sang budu!!

=D

laskar pelangi said...

@LIYAN ZAHIM : Wooooo cik kak cakap kelate naaa=D

laskar pelangi said...

@MEAW : ades! dak ni peminat budu rupanya. haish!

laskar pelangi said...

@ZORA : sangap? pergi kedai cepat..cari budu !=D

laskar pelangi said...

@AKU AFZAL : try lah.nak tgk secomey mana RAIN lepas tu..wahahahaha

laskar pelangi said...

@NAJIHAH SAHAMI : werkkkkkkk! mish ngadeeeeeeeeeeeee!

laskar pelangi said...

@ASHA : best eak? nanti lah kalau rasa nak cuba jugak..hek3

laskar pelangi said...

@HONEYBEE : yea budu:) tak pernah makan eak. nanti cuba lah yea:))

laskar pelangi said...

@ALIF HARIS : Heeee=D malu pulak dengan orang selangor layan budu...kih3x

laskar pelangi said...

@ASADA RYUTARO : tuela,tengok pada kebaikan dia..cheh! rasa nyesal tak suka budu kan..heee=D

laskar pelangi said...

@MIRA BLUR : nanti try la dear;) kata rakyat Msia kan:)

laskar pelangi said...

@TOMATO : haish! tak sukak budu =D

laskar pelangi said...

@RAIN : fulamak! perasan comel dah dia =D

laskar pelangi said...

@CIK YANA : yana suka jugak ye budu...heee=)

Tauke Budu said...

rugi tak make budu

laskar pelangi said...

@TAUKE BUDU : rugi ke eak? dah tak minat nak wat cam mana kan


=.=

Related Posts with Thumbnails