Sunday, December 30, 2012

Saya Suka



Assalamualaikum . Moshi moshi  ;')


Rajinnya update. Yeayyyyyy.. Kesian tengok ada 4 entry je untuk bulan Disember, dah la nak berakhir dah tahun 2012. 2013 bakal muncul. Ommooooooo, jadi umur akan bertambah lagi. Lagi bertambah umur, lagi matang la kot. Harap harap gitu la jawab dia.  Hihi 


Kenapakah suka sangat capture kasut. Hobi dari dulu lagi. Hihi . Ni masa tunggu enjin kereta panas, sempat kau photoshoot kasut. Kasut jadi model tak terbayar. Rindu pada tuan beli kasut ni. Jadi pakailahh. Moga awak sentiasa jadi hero buat saya. InsyaAllah awak berjaya di sana. :')


Kereta dah macam rak kasut. Perempuan oh perempuan...


Sebenarnya entry ntah apa-apa je ni. Tak tau nak update apa, iyeeeee saya buntu. Selagi tak balik makan masakan mama, otak tak boleh refresh dengan baiknya. Ingat komputer la kot, boleh di-refreshkan. Duk fikir nak buat apakah untuk final year project. Sem depan tu.. Tak lama dah kot. Bulan dua nanti dah masuk semester akhir untuk tahun terakhir, insyaAllah .


Takut. Seram sejuk. Mimpi ngeri pasal final year project.


Tinggal 4 weeks to go. Internship dah nak habis la. Report takde buat langsung lagi ni, supervisor pun tak sure lagi bila nak datang melawat. Harap-harap okey je supervisor fakulti. Hurmmmmm. Pasti akan merindui nak drive pagi-pagi untuk ke Cyberjaya, lepas tu balik kerja lewat petang. Pengalaman bukannya boleh dijual beli, jadi bersyukur juga dapat intern dekat Fujitsu. :')


Okey babai. Tahun 2012 pun dah nak berakhir. Babai airmata, babai kisah sedih. Welcome back senyuman manis. InsyaAllah 2013 lebih berjaya dan dimurahkan rezeki   :-)


xoxo
kiss and big hug

Saturday, December 29, 2012

Penukaran PTPTN ke Sistem Ujrah



Assalamualaikummmmm semua :')


Macam happy semacam je tuan blog. Phewitttttttt. Kena happy baru 'aura' happy datang selalu, kalau sedih sedih, kucing tengok pun takde mood nak kacau kita. Hai kucinggggg ! Saya rindu kucing kat rumah. Rindu banyak banyak, banyak macam rumput di padang bola. *tiba tiba jadi macam kanak-kanak terlebih riang.


Hari ni gigih bangun awal sikit, biasalah weekend sepatutnya teman bantal sampai rasa dah puas tidur. Hari ni dah set nak kena bangun awal, lepas tu drive kejab untuk ke stesen UKM. Memang senang la budak-budak UKM nak merayap pergi KL, naik KTM pun dekat sebelah UKM je pun. Yang mana takde transport, memang ada bas khas untuk ke KTM, untunglahhhhhhh kan jadi student UKM. Dulu takde kereta, memang naik bas je pergi KTM, tak payah bazir duit naik teksi. Sekarang ni, park je kereta dekat kawasan UKM tu,  senang dan cepat. Tak payah drive sampai KL, naik tren berapa ringgit je, dah la tak payah lalui jem. Mudah gitu. 

Tak semua orang akan ikhlas berkawan dengan kita. Jadi, sabarlah :')

Dah memang rasa nak tukar PTPTN kepada sistem ujrah. Tapi, macam tak faham sangat pasal tu. Buntu wei , buntuuu. Takde orang nak bagitau pasal ni, jadi banyak info datang dari sesi meng-google aje. Nasib baik ada yang baik hati duk story panjang lebar pasal ni. Tanya jugak akak-akak yang buat ujrah ni. Adalah jugak kebaikan sistem ujrah ni. Dah la lastday untuk buat penukaran ni , 31 Disember 2012. Ni dah 29 Disember 2012 la. Lagi nasib baik, one step center dekat KL Sentral buka hari Sabtu dan Ahad. 


Pagi tadi pergi submit borang penukaran sistem ujrah tu. Akak tu kasi plak surat perjanjian baru yang perlu diisi dan disubmit selewat-lewatnya 31 Disember 2012. Dah la nak setem hasil dua keping. Mana nak cekau setem hasil, dekat KL Sentral macam takde pejabat pos. Sedih ohhhh. Macam takde rezeki je nak buat sistem ujrah. Banyak je halangan. Sabarrrrr jela waktu tu -___-


Tunggu tren dari KL Sentral nak balik UKM pun lama, pukul 10 lebih baru datang. Dalam hati, macam pejabat pos buka hari Sabtu. Jadi sampai je dekat stesen UKM, terus pecut ke pejabat pos. Dah berdoa ni biarlahhhh pejabat pos buka. Fuhhhh fuhhhhhh ! Alhamdulillah pejabat pos buka, jadi boleh beli setem hasil. Kiranya ada rezeki lagi nak tukar kepada sistem ujrah. Fotostat dokumen mana yang perlu. Jadi, pagi esok naik tren lagi untuk ke KL Sentral, untuk settlekan borang tu. Semoga dipermudahkan. 


Ingatkan dah last minute camni, takde orang kan. Dan memang assume yang orang tak ramai kot nak buat sistem ujrah ni, sampai ke one step center KL Sentral, ramainyaaaa orang nak buat sistem ujrah. Hihihi :')


Pinjam untuk 3 semester je, sebenarnya around RM7500 je, sekarang jumlah semua dalam RM8272. Begitu mudahhhh PTPTN dapat duit pentadbiran yang semakin meningkat. Sob sob sob.. Tu yang nak tukar kepada sistem ujrah. Hop hop horrey !


Bagi mana mana yang nak check dia boleh ditawarkan atau tidak untuk sistem ujrah, KLIK SINI. Terima kasih daun keladi. Okey lah, sampai sini dulu celoteh saya. Jaga diri. Bubyeeeee! 


xoxo
kiss and big hug

Tuesday, December 25, 2012

Cuci Gambar Murah



Assalamualaikum ..


Hai awak! Hai awak awak! Hai awak awak awak!  *banyaknya awak.
Perubahan besar 'Pelangi chenta' kali ni, ada domain baru, ada baju baru, ada header baru. Biar tak smart pun, asal tak menyemak mata tuan dia. Warna warni rasa cam ceria je, rasa cam tenang jer nak baca entry.. Maaflah tuan blog ter-perasan lebih. 


Syoknya cuti. Kan lagi syok esok cuti jugak. *bukak company sendiri lah cikmek


Cuti cuti takde kerja lain, layan movie tu , movie ni, drama korea dari pagi sampai malam. Makan lah drama korea tu kalau rasa lapar nak tengok drama korea je. Nak makan korean food. Ada rezeki, nak try lahhhhh. Asyik terliur je. Slurpppppppppp.. (macam iklan plak). Oh yeah !


Merepek itu wajib. Terima kasih sudi baca. Senyum manis manis :')


Mana yang jenis suka cuci gambar tu, ada satu tempat tu boleh cuci gambar 4R hanya 30 sen sahaja. Sahaja! Walau cuci gambar hanya 3 keping. Hihi  Kira ok lah kan? Selalu 4R pun dalam 45 sen gitu. Dengar 45 sen macam ok ok lah kan. Tapi, bila nak cuci gambar dalam beratus-ratus, tak rasa mahal ke? Fikir jangan tak fikir. 


Kualiti gambar pun super okey. Takde cacat cela buat masa ni. Gambar yang dapat pun sama cam kita cuci gambar dekat kedai. Sebenarnya apa yang membebel dari tadi ni, saya cuci gambar melalui online. Semua dah online, tak payah nak pergi kedai lagi. Dan akhirnya tunggu gambar yang dipos dengan riangnya. Dalam 3 hingga 4 hari bekerja, tunggu posmen depan pagar rumah tau. Mesti tak sabar nak tengok gambar tu semua. Macam gambar lain kau dapat kan? Sebenarnya gambar yang kau dah habis tenung dah dalam laptop tu. Ish ishhh..


4R hanya 30 sen. 5R plak hanya 40 sen. Murah tak ? Hurmmmmmm. Kalau total RM35 ke atas, shipping adalah Fercuma. Eh, freeeeeeee :')


Nak cuci gambar, klik kat EOE Online. Senang kan? Semudah makan nasi. Hihi Bila dah semua online, duit pun senang senang je transfer. Bahaya shopping online ni. Hew hew hew (^___^)

Ni hanya sebahagian *abaikan angrybird. hihi :')

Yeayyyy dah berjaya masuk dalam album ;')

Hey hey tak puas tengok gambar sebab warnawarni :-)

Semua nak finkkkkkk . Heee -,-

Much love .


Ni tengah hitung kira nak beli novel melalui online plak. Banyaknyaaaaaaaaaaa duit. Duit mengalir macam air dah rasanya. Oh noooooo! Tak pergi merayap kat MPH, duit lesap jugak sebab transfer untuk shopping online. Molek molekkkkk!


Esok makan hati dengan menangis tak berlagu la duit takde. Makin mudah cara nak membeli, makin mudah duit jadi zero dalam akaun. Cobaan ! 


xoxo
kiss and big hug

Saturday, December 22, 2012

Halooooo domain baru



Assalamualaikum .


Lamanyaaaa tak hupdate entry, berkarat dah blog. Asyik tu je ayat bila update blog, dah memang betul, lama ya ampun tak hupdate. Terbusy gitu. Bajet busy katakan. Aigoooooo! Every weekend ada pergi sana, pergi sini. Tu yang tak sempat nak belai manje manje dengan 'pelangi chenta'. Hari ni pun terasa bermalas-malasan nak tukar header. Kasi lagi simple simple sudah. Tu pun rasa cam nak tukar lagi. Malas nak buka adobe photoshop lah. Best layan drama korea lagi. Hew hew hew  :')


Cara gelak terbaru ke wei duk 'Hew hew hew'  (^,^)


Yeayyyyyy alhamdulillah, 'pelangi chenta' dah bertukar menjadiiii hello kitty. Eh, silap la. Bukan hello kitty ataupun meowmeow, tapi hanya tukar domain je, ala macam tukar alamat rumah je pun. Dah banyak hari delay nak update pasal ni, maafkan saya ye. Terima kasih pada Nanie yang sudi ajak kita join untuk domain dot my yang free setahun ni. Terima kasih daun keladi, lain kali nak lagi. Hihihihi :')


Bulan Disember pun dah nak berakhir, tahun 2012 pun dah nak berakhir. Tak lama lagi dah masuk 2013, umur pun dah meningkat, ilmu kena meningkat jugak tu. InsyaAllah dengan izinNya, 2013 akan habis belajar dan konvo. Moga dimurahkan rezeki dan dapat kerja cepat-cepat. Amin   :-)


Dalam masa seminggu ni, rajinnyaaaaaaaaaaaaaa saya pergi 'Big bad wolf books' dekat Serdang. Dua kali kot pergi sana. Memang tak sangka, rakyat Malaysia masih lagi minat membaca, walaupun sekarang ni apa saja boleh di-google kan. Ramai sangat orang kat sana. Buku pun banyak, pening tengok banyak sangat. Akhirnya rembat 5 buah novel english je. Bila nak habis tak tau. Novel malay, rajin plak baca kan. Kena ubah sikap suka baca novel english plak. Fighting !

Sila baca ye cik Pelangi  :')

Internship pun dah tak lama nak berakhir, lagi 5 weeks to go. Semoga semuanya berjalan lancar la nanti. Report akhir tak sentuh apa-apa lagi. Yuran semester ni pun tak pergi bayar lagi, nak kena daftar subjek before 4 Jan ni. Tak sangka buka sem ni dah semester akhir. InsyaAllah, cepat-cepat habis belajar dan kerja. Masa untuk bantu family plak. 


Sampai sini coretan mengarut dari saya. Ada masa, datang mengarut lagi kat sini. Hihi . Terima kasih sudi singgah dan baca sampai habis. Have a nice day. 


Dear my sweetsour, good luck for your interview. I always be with you. Muahmuah. Much love :)


xoxo
kiss and big hug

Saturday, December 8, 2012

Trip ke Pulau Pangkor


Assalamualaikum . . .

(*,*)
Entry wajib happy happy sikit. Rasa macam lama sangat tak online, menjadi pelarian ke rumah mak saudara kejab. Kat sana no more internet.. Buat ayat sedih plak. Anyway, ni entry kasi senyum sampai telinga. Jumaat (30/11/2012), mama call pagi tu, bagitau yang plan nak ke Pangkor. Aiseh! Dalam hati, bestnyaaaaa adik-adik lain. Kakak mu sangat jeles. 


Lepas tu, mama bagitau suruh naik train ke Ipoh, sebab nanti family tunggu kat sana. Okeyyyyy sangat happy sebab boleh pergi. Kena keluar office awal sikit la kan, dekat pukul 6.45petang tunggu KTM, nasib ada kawan sudi hantarkan. Hati tak sabar nak jumpa familyyyyy  :')


Dalam happy tu, rasa cuak jugak, sebab tak biasa nak train ke Ipoh. Dah search satu satu mana yang perlu. Hihihi Kan kena naik train ETS. Dah sampai kaunter, tiket pukul 10.05 malam. Dah la masa tu around 8.30 malam. Lamanyaaaa nak tunggu kat sana, dah la alone. Okey sabar sikit :)


Sampai Ipoh dekat pukul 1.00 pagi, kesian mama abah tunggu anak dia lama sangat. Lepas tu kita orang hidangkan perut dengan satay. Yummy.. Malam tu stay dekat hotel area Ipoh je. Pagi esoknya, baru bertolak ke Lumut untuk ke Pangkor. Yeppi, super happy..


Cuti cuti sekolah ni, ramai ya ampun orang tengah tunggu nak naik feri. Panjangnyaaaaaaaa beratur. Sabar jela. Dah sampai resort dekat Pangkor dalam pukul 1.30 petang, pertama sekali check bila masuk bilik, dapat wifi tak? Jenuh adik-adik bawak dua laptop ke pulau. Takkan nak tinggal dalam pajero kan? Bahaya ok. Dah la bilik dekat dengan reception, haruslah line wifi laju sangattttttttt. Sampaikan tengok youtube, takde buffer. Okey what? Kat pulau plak tu. Kan?? :')

Takde kerja ambik gambar pakai fisheyes. Hehe :)

thefamily.

Kat pulau pun, kita orang sewa kereta. Senang nak ke hulur ke hilir kan. Tak payah nak tunggu van pink. Jenis kuat berjalan betul, mahal kan kalau setiap kali nak pergi cari barang tu, barang ni kalau naik van pink. Hihihi :')

Lepas park pajero, jalan nak ke jeti plak.


Mama ajak beli topi kata taknak. Bila mama beli, saya plak pakai. Hihi~
Asal semua tengok saya duk peluk bantal pink bila nak ke jeti. Jeles la tu takde. Huu -,-




Indah :)

Atas permintaan anak perempuan sorang, abah drive jugak pergi kota belanda
:-)

Petang tu, sempat layan kaki main ombak pantai. Bestnya pemandangan. Indah kan. Lagi indah kot kalau bersama suami. Ehhhhh! Heheeee Adik-adik sempat ber- snorkeling, kita tak minat. Hanya main main air, lepas tu mama rajin tukang amik gambar anak dia. Mama dah faham anak yang asyik nak bergambar. Hekhekhek :')

Terima kasih Allah bagi hadiah family yang terbaik di dunia :)
Love you.

Terima kasih juga pada kekasih hati, sudi jumpa bakal mak mertua. Ehhhhhh! Glurpppppp.. Ada rezeki, cepat masuk merisik. Kih kih kih. Belajar dulu ye Pelangi. Semoga dipermudahkan segalanya. Cepatlah habis belajar. Nak kerja plak   :-)


PERHATIAN ! Awak awak semua, terjahhhhh blog NI, jom dapatkan domain percuma untuk setahun. Saya pun buat. Awak awak pun jom la sekali. Jangan malu-malu. Durian runtuh ni sampai 25 Disember je. Cepat rebut benda free untuk setahun :')


xoxo
kiss and big hug

Thursday, November 29, 2012

Blog masakan punya cerita



Assalamualaikum ..


Kelip kelip mata, wink wink wink (^,^)
Ingat ni rancangan tv ke orang boleh nampak. Ishhhhh ! Membazir masa orang je baca pendahuluan entry. Dah cikgu ajar mesti ada pendahuluan, baru karangan super power. Hehehehe ..


Sejak akhir akhir ni ramaiiiiiiiii sangatttttttt datang bertenggek jenguk blog kita. Terima kasihhhhhhhh daun keladi (nampak tak kegembiraan diri ini). Hehehe.. Bukan gila glemer la uollsssss. Sebab kita dah lama sangat tak blogwalking, jadi berapa kerat je yang sudi singgah sini. Busy katakan (mata ke atas, tangan di bahu).


Keyword 'blog masakan', memang menjadi ter-hottttt la sekarang. Maybe ramai yang nak resepi yang best best, tu yang duk search pasal blog masakan. Oooyeahhhhh, aritu pernah up entry pasal blog masakan. Nanti nak share pasal blog masakan lain plak. Memang hari-hari sempat je uolsss I bukak entry blog masakan kat tempat praktikal. Hihihi (nampak benar dah rindu dapur....oh dapur)..


Yang lagi terkezut, Mat Gebu datang followwwwwww blog kita. Terharu maru. Aritu memang ada share blog 'Dunia tanpa sempadan'. Memang bila ada kesempatan, ada jugaklah sekerat dua hantar komen kat entry dia, tapi takde lah selalu sangat. Huhu (-,-)


Mana yang nak tau blog masakan yang best best. Tak menyesal punya kalau baca blog mereka. Resepi yang alahai, tengok gambar pun dah rasa lapar. Klik kat SINI eh. Thanksssss :')


Nak rest dulu, bila hari kerja, masa untuk rehat adalah sangat penting. Penat kot everyday balik kerja pukul 7 lebih, sampai kolej dekat pukul 8 lebih dah. Bukan senang nak senang kan ? Jadi, sabarrrrrrr :')

Babai, terima kasih ye awak sudi baca. Semoga dimurahkan rezeki. Amin.


Apa kena ni duk asyik repeat lagu 'Bila orang dah benci' by Saleem. Best kot, jiwang kejab. Tataaa..



xoxo
kiss and big hug

Sunday, November 25, 2012

22112012 - Happy Birthday


Assalamualaikum .
Moshi - moshi  :-)


22112012, dah lepas beberapa hari dah kan. Anyway, happy birthday untuk diri sendiri. Alhamdulillah dah 23 tahun bernafas di dunia ni. Thanks mama abah, tanpa mereka, siapalah saya. Terima kasih banyak-banyak pada rakanrakan facebook yang wish, sampai penuh wall. Pada yang wish dekat fon, terimakasih banyakbanyak. Semoga korang semua dirahmati olehNya.

Alhamdulillah  :')
Thanks jadi orang yang paling awal wish :)

Birthday girl, malam 22/11 tu, kita pergi open table dekat 'Austin Steak House', area bangi ni je. Saje nak isi perut dengan western food dikala birthday girl. Hihi. Order 'chicken marryland' dengan 'chicken golden blue'. Nanti nak review kedai makan tu, actually baru pergi dua kali kat sana. Malam tu pergi dengan mak saudara kita, yang birthday dia 23/11, sehari je lepas birthday kita. Kiranya cam sambut togetherlah. Btw, kita belanja dia malam tu. Yummy yummy makan itu ini, lepas tu air buah gelas besar plak. Mana tak full tank? Hihi


Yummy :)

Malam 23/11 tu, mak saudara kita plak belanje kita makan. Apa ni main gilirgilir belanja. Malam tu kita bawak dia kat kedai satay UK (Satay urat keting), kedai ni dah direview dalam entry sebelum ni kan. Makan satay , lepas tu nasi putih bersama macam-macam lauk lagi. Full tank lagi. Heeeeee  :')


Cepatnya masa berlalu, dah duapuluhtiga tahun dah kita bernafas. Dulu zaman kecikcomel lagi, sambut birthday dengan family, mama belikan kek. Awwww rindu ! Ni dah jauh pada family, rasa sebak plak rindu mereka kat rumah. Love you so muchhhhh !


Adik plak duk wish cepatlah kawennnnnn. Amboi, kita belajar tak habis lagi ni, kawen tu kemudian la. Kasi tercapai cita-cita dulu yup. Tak menyabor nak ada abang ipar ke? Huahua.. Macam dia je nak kawen dulu, kakak dia sunyi sepi je pasal cinta. Adik-adik lagi advanced, gambar together lagi dekat facebook. Kakak dia mana ada camtu. Memalu ok.Hehehe :')

Ni hari jumaat lepas 23/11, pukul 7.32pm baru nak balik kolej dari Fujitsu 


Petang ni nak bawak DBK mandi snow lah. Lama gila dia tak mandi snow, asyik mandi hujan je. Kesian dah kotor sesangat. Nak kasi orang naik pun dah segan, berhabuk. Hihi Nanti nak beli perfume kereta lagi untuk DBK. Yeay, mesti wangi. Muahmuahmuah :)

Sampai sini dulu, terima kasih sudi baca. Have a nice day. Peace   :-)


xoxo
kiss and big hug


Monday, November 19, 2012

Pelangi Ku



Assalamualaikum ..


Jommmmmm senyum manis-manis. Kurangkan gula dalam minuman, tambah gula dalam senyuman. Ek elehhhh kecoh la minah yang taip entry ni. Itu pun nak merepek, bajet orang rajin sangat nak baca entry kau. Mana yang sudi baca, terima kasihhhh la untuk awok. Berjuta juta terima kasih pada yang sudi komen, yang hanya singgah jenguk jenguk teratak blog merapu, terima kasih daun serai, asyik daun keladi je. Wahaha -_-

myDBK :') Muahmuah. 

Itu saya punya, itu awak punya  ;)

Rasa lama tak update je blog ni, seminggu tinggal kolej, jadi malam-malam bertemankan drama korea je, no more internet connection. Sekarang dah kembali di kolej, yeppi yeppi. Tapi, rindu nak tidur dengan mak saudara la fulakk, sebab before lelap, mesti sembang itu ini, gosip girls katakan. Hihihi  :-)


Tunggu feri sampai, untuk balik ke lumut  

Bawak kipas thepelangi sampai ke Pangkor. Hehe :')

Pulau pangkor 

Hujung minggu lepas, tiba-tiba DBK sampai ke Perak. Alolololo sanggup drive walau tak pernah drive sampai sana. Sorang-sorang plak tu, berdikari la sangat. Alhamdulillah selamat pergi dan pulang. Dalam masa yang pantas berputar, boleh plak sampai lagi sekali dekat Pulau Pangkor. 


''Tak payah la nak gatal mata sangat tengok mat saleh tu, saya jeles'' - dialog orang jeles sambil pandang tempat lain.


Hahaha (-,-)


Eh! Dah tak lama nak masuk 23 tahun, 22hb ni hari jadi kita. Alhamdulillah :')
Tahun depan dah 24? Oh noooo. Rasa macam cepatnya berlalu, tuptup dah habis SPM, sekarang dah jejakkan kaki di alam universiti. Anugerah terindah dariNya. Alhamdulillah..


xoxo
kiss and big hug

Saturday, November 10, 2012

10.11.12



Assalamualaikum  .


10.11.12, pandainya mengira (senyum manis-manis).

Btw, tu tarikh hari ni. Mesti ramai yang melangsungkan majlis perkahwinan hari ni kan, tambah-tambah lagi sekarang ni dah masuk musim cuti sekolah. Cuti sekolah dengan orang kahwin tak dapat dipisahkan, macam KL tak dapat dipisahkan dengan traffic jam. Hehehehe  :')


Sekarang pun pra-siswazah (degree) seronok bercuti seminggu (ayat penuh dengan kejelesan melampau). Sapa tak suka cuti kan? Zaman sekolah pun suka tengok kalendar yang ada mention pasal cuti sekolah. Best kot cuti sekolah, sebab boleh rilek kat rumah, tak payah susah susah everyweek kena basuh baju sekolah, kasut sekolah. Tapi, cikgu saje je kasi kerja sekolah yang berlambak lambak. Sayang betul cikgu, tak nak kasi anak murid dia lupa pada subjek yang dah belajar. 


Dalam cuti sekolah je, memang tak dapat rehat sangat jugak. Dulu kena pergi tuisyen sana sini. Kesian abah mama always kena hantar pergi tuisyen, tak kira pagi petang malam. Kadang-kadang sehari tu ada dua slot, pagi dan malam. Bila cuti sekolah lah, cikgu yang mengajar dekat tuisyen tu la nak cepatkan habis topik, sebab bila dah habis, boleh buat latihan banyak-banyak.


Tapi, saya tak masuk tuisyen yang ada iklan kat sana sini. Tuisyen dekat rumah cikgu, memang cikgu tu cikgu yang berpengalaman pada subjek tertentu, iaitu 'Add math', 'Math moden' dengan 'Fizik'. Kat situ pun dia panggil cikgu yang berpengalaman untuk ajar 'Kimia', memang rasa tak susah bila belajar dengan dia. Ramai gak yang tuisyen situ, sebelum dapat masuk situ, memang kena motivasi plak oleh wife dia. Kalau betul betul nak belajar, baru boleh masuk, yang nak main-main pergi cari tuisyen lain, dia yang kata. Kat situ pun bayar duit pada hari kita datang kelas je, bila kita datang kelas tu, habis kelas, cikgu datang kutip duit, RM5 je masa tu. Sekarang tak tau dia buat lagi tak kelas tu.


Dua orang adik kita pun sempat tuisyen kat situ, sebab mudah faham, lagi pun dia berpengalaman dalam 'killer subject' tu. Rindu plak zaman tu, kadang kala ada juga ponteng, kata kat abah kelas batal, tapi sebab nak tengok drama korea 'Full house'. Nakalnya saya.   Hihi


Alhamdulillah, sekarang pun dah masuk alam universiti demi segulung ijazah. InsyaAllah dipermudahkan segalanya. Dah cukup 2 bulan juga dekat Fujitsu, dalam masa 2 bulan lagi nak habiskan sesi internship ni ;')


Ni baru nak settle kan pasal borang penangguhan kontrak dan borang lapor diri pada JPA. Habis belajar diploma tahun 2010 lagi, sekarang baru nak settlekan benda tu. Kesian saya baru terdetik pasal tu. Diploma dulu saya dapat biasiswa JPA, lepas belajar wajib hantar document pasal dah tamat pengajian. Tapi, saya tak hantar lagi, Hihi  2 tahun lepas,ada rasanya orang dari pengajian tinggi call tanya pasal status sekarang, saya pun tengok sistem sekarang ni, status saya sekarang 'sambung pengajian'. Hihihi

Kan best kalau degree pun saya dapat biasiswa JPA. Sebab dekat 5k dalam satu sem, best wooo. Yang masa diploma pun best dah. Rasa tak mampu nak target pointer setinggi awan, tu tak apply. Akhirnya penaja dari pama sendiri. Hihihi. No more shopping like usual. (-,-)


xoxo
kiss and big hug

Wednesday, November 7, 2012

Warnai Hati




Assalamualaikum   .



Yeay ! Update entry bila weekday. Bagusnyaaaaa :')

Hari ni balik kolej awal sikit, dalam pukul 6.20 petang baru cau cin cau. Penat jugak hari-hari balik lewat. Dalam happy day, tak bermakna takde 'kisah hati' yang sedih. Tak mudah nak berjaya kan. Tak mudah nak bahagia. Semua kena lalui dugaan, cabaran lepas tu pengorbanan tu yang penting. Memang orang boleh kasi nasihat berbakul-bakul, bila kita lalui sendiri, baru tau, bukan senang nak settle kan masalah. Ada masalah sekalipun, senyum sokmo. 


Stress ke apa ke, senyum selalu. InsyaAllah, dipermudahkan segalanya. Allah anugerahkan masalah/dugaan tu, untuk uji hambanya. Entry macam pakar motivasi plak. Heh ! Motivasi lebih nampak. Hahaha


Dear kekasih hati,
Dalam kita gaduhbaikgaduhbaik tu, banyak memori kita bersama. Rilek la, biasalah gaduhgaduh. Tak best jugak takde slot gaduhgaduh, nanti takkan ada slot pujukrayu. Oh manje ! Sape suka gaduhgaduh kan. Perempuan biasalahkan, sukakan 'perhatian'. Nak perhatian lebih la tu. Hikhikhik~


*gambar dicekau dari abg google :')


Asal entry camni, ni bukan blog 'pakar cinta', apatah lagi bukan 'pakar motivasi'. Saya 'tukang karut' je, bukan 'tukang karut' dikir barat la. Cuma suka update entry ikut kata hati, bukan ikut kata orang. Ehh asal ni entry camni. Dushhhhhh.. 


Terima kasih cinta :')
Cinta mama abah. Always sweet sour in my life. Leviyu :')
Muah muah  .. ♥ 


xoxo 
kiss and big hug


Sunday, November 4, 2012

Rainbow Cake ♥



Bismillahirrahmanirrahim dan Assalamualaikum  .


Happy happy time. Nak buka cerita pasal 'rainbow cake'. Mesti terbayang-bayang, kek yang ada banyak layer, lepas tu colorful, comel gila, lagi buat sayang nak potong dan makan. Kan?

Sempena balik beraya aidiladha yang lepas, memang 26hb Oktober tu besday my abah yang ke-49. Dah la lewat nak order untuk kek, ramai yang dah tolak tempahan. Sedihnya jiwa, sedihnya hati. Dah la memang nak order 'rainbow cake', sebab tak pernah try lagi. Best tengok orang makan, best je tengok orang snap picture kek yang supercomel. Semua yang berkaitan dengan 'pelangi', gua rasa semua comel. Hehehe..

Nasib baik ada satu kakak ni yang ambik order saya, yeyeaa boleh la merasa 'rainbow cake', walaupun sebenarnya kek tu sempena besday abah. Saya plak yang ter-over lebih. Memang dah janji dengan kakak tu nak pick up the cake hari khamis which is 25hb, dah bagitau kakak tu yang saya yang akan pick up kek tu, sebab bertolak dari Bangi awal pagi, bajet sampai dalam tengah hari. Akhirnyaaaaaaaaaa jem melanda jalan wei. Janji hanya tinggal janji, glurp ! 

Kan sampai Kota Bharu dalam pukul 12 tengah malam, takkan nak kacau orang tidur. Pastu pagi raya tu, dah siap awal-awal nak bertolak balik kampung, memang kebiasaannya kita orang balik malam raya sebenarnya. Tapi, disebabkan saya yang sampai lewat, keterpaksaan bertolak pagi raya. Jadi nak pick up kek tu tak jadi lagi. Kesian akak tu still sms me. Sorry dear.

Malam hari raya tu pun stay kat kampung lagi, sebab ada tahlil untuk arwah pak saudara. Raya kali ni rasa sangat ketiadaan arwah. Semoga arwah ditempatkan di kalangan orang yang soleh. Alhamdulillah saya sempat pergi ziarah pusara arwah dan sedekahkan bacaan Yassin. Terkilan tak dapat nak tengok arwah pada hari dikebumikan aritu. Huhuhu -______-


Back to our topic please !


Ok. Ok, so sorry girls and guys. 'Rainbow cake' tu akhirnya berjaya di ambil pada hari raya kedua. Tu pun dah petang, banyak sangat rancangan itu ini kan. Biasalah raya, masa untuk 'the family'. Yeyeahhh jom tengok gambar 'rainbow cake'. Sedapppp sangat. Bila makan , nak makan lagi, rasa sayang nak makan pun ada, sebab comel sangat ! Maaf gambar tak berkualiti, pakai camera phone je, sebab camera tertinggal dekat kolej.  (^,^)

Comel je, warna warni :')

Sedappppp :')

Kan raya ke-3 dah kena balik Bangi dah, mama sempat tapaukan 'rainbow cake' untuk kita. Hihi Sebab mama kata nanti tak habis plak, sebab adik-adik semua akan balik uni masing-masing jugak. Buat bekal sikit sorang :')




Alhamdulillah, dapat juga makan 'rainbow cake'. Nak buat sendiri, kena tunggu waktu free, tengoklah cuti lepas praktikal ni. Yeyeaaaa ! Eh, november besday kita la. Duk jauh pada family, kena beli sendiri dan makan sendiri. Ala, tak syoknya. November juga anniversary kita. Thanksssss mewarna warnikan hidup kita. Nah cubitan dekat pipi :') 


Kat Bangi ni bila petang je, hujan je. Sempat la kita basuh dan jemur tudung ni. Tetiba nak jemur tudung ikut susunan warna. Comel plak rasa. Hihi :')

Esok dah Isnin.. Oh kerja ;'(

xoxo
kiss and big hug


Wednesday, October 31, 2012

Perjalanan 17 Jam KL Ke KB


Assalamualaikum  ..


Alahai, ingat balik raya haji aritu sempat la up entry. Akhirnya tak sempat jugak, dan up entry kat kolej jua. Selamat hari raya aidiladha, walau dah lepas banyak hari. Nak wish jugak, kalau ada salah silap, mohon ampun dan maaf ye.

Kenapa orang kata kalau raya aidiladha je, Kelantan beraya sakan? Negeri lain tak sakan ke?

Confuse seketika. Ala, orang bandar, mana nak masuk kawasan rumput yang ada pacat, sebab nak tengok lembu kena sembelih. Takde orang kampung, takde lah orang bandar. Tak gitu. Hehehe  (^-^)

Cuti raya aidiladha yang lepas, hanya apply cuti untuk sehari je, hari Khamis. Budak intern nak mintak cuti. Naik lemak la baru intern dah pandai nak cuti banyak hari. Okey redha ! Khamis pagi mula lah bertolak, dalam pukul 7.00 pagi. Bajet nak bertolak awal lagi, sayang kat tidur punya pasal. Jadi janji melayu katakan. 

Dah masuk area Bentong dengan Raub memang jem yang terlalu parah. Selalu memang jem pun area tu, tapi takde lah sampai lama sangat nak tunggu kereta bergerak. Sabar jela kan. Demi nak balik beraya, berkorban apa saje. Lepas tu masuk kuala lipis, Ya Allah..... 4 jam stuck situ je. Memang tak bergerak. Dugaan sungguh. Perut plak duk kriuk kriuk. Nak cepat pagi tu, sempat berhenti beli kuih je. Haruslah lapar.




Tu dia sang burger yang berjaya masuk dalam perut driver yang lapar. Huhu


Bila dah stuck kawasan kampung tu, memang kereta tak bergerak langsung. Idea si kawan nak pergi beli burger, sebab dekat jalan sebelah tu ada kedai runcit dan gerai burger. Sempat beli 4 biji burger dalam jem tu haaa. Ramai orang turun pergi beli makanan. Macam tak percaya semua ni sebab nak balik beraya. Ramai plak tu pakai baju TRW. Minyak pun kena save, tutup aircond kejab, takut nanti minyak habis kan. Dah namanya jem yang tak bergerak. 

Memang pengalaman yang tak dapat lupa. Penat dah duduk 17jam wei. Penat badan, penat mata. Penat sungguh. Bila tiba kat rumah, tak rasa sangat pun penat tu, sebab family punya keceriaan dapat hilangkan stress. Dalam 12.00 malam sampai. Mama mana tak bimbang anak dara dia drive jauh jauh yang jem, lepas tu lewat malam tak sampai sampai lagi kan? Sampai bateri phone habis sebab mama asyik call , sms sebab nak tau anak dia duk kat mana dah. Pengalaman harungi jem yang terbaikkkk ! Siap boleh sembang sembang dengan orang jalan sebelah sana. Sebab dua dua jalan jem. Lagi parah dari jem kat KL. Terbaik!

Dalam kampung pun boleh jem. Ramainya orang Kelate balik beraya.

Gambar tak sempat nak letak watermark, pemalasnya dikau pelangi. Penat tak hilang lagi
*alasan.

Hari Khamis bertolak balik KB, hari Ahad dah bertolak balik Bangi. Kejabnya cuti, tak sempat nak manje manje lama dengan mama. Uhuhu.. Bertolak balik bukan main lagi plan nak lalu jalan Terengganu, sebab confirm confirm jalan dari KB ke KL jem teruk. Otak duk fikir, biarlah jauh sikit kalau lalu jalan Terengganu, tapi daripada jem, tempuh jela jauh jauh pun. Bertolak dari 10.30 pagi, fuyoooooooooooo jalan dari Terengganu, pun sama. Jem yang amat. Penat lah camni asyik jem. Akhirnya sampai kolej pukul 3.00 pagi. Biarlah pengalaman tu, asalkan selamat sampai. Drive sendiri, takde orang tolong drive. Yeay jadi anak perempuan yang gagah perkasa lagi berdikari.  :')

Saje je up entry hari ni, sebab esok dah masuk bulan november. Kesian oktober, sikit je entry. Makin hari makin kurang entry. Uwaaaaaaaaa.. Rindu nak berblogging lah. Penat minggu ni dua hari dah balik lewat, pukul 7 petang baru nampak jalan pulang. Banyak kerja dah. Kerja testing system best jugak. Asyik nak cari kesalahan developer je. Hahaha. 



Hai november. Hai sayang  :')



xoxo
kiss and big hug

Sunday, October 21, 2012

Bestnya Hujan



Assalamualaikum .


Hello milo. hihi~
Hujung minggu yang membuatkan diri ni tak nak berpisah dengan comforter. Bestnya bestnya. Suka sangat hujan. Pelangi mesti suka hujan kan? Sebab lepas hujan, ada pelangi. Kan kan. Tanpa hujan, siapalah pelangi. cewahhhh ! 


*Comel tak saya*  :')

Awak comel sokmo la teddy. Hihi :')


Sekarang. UKM tengah berlangsung sesi konvo. Tahniah pada graduan semua. InsyaAllah, tahun depan saya plak kat atas pentas tu. Semoga dipermudahkan segalanya. Ni pun dah 6 minggu dalam sesi latihan industri. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Minggu depan ni, kena start dengan sesi testing system plak. Macam menarik je rasanya. Dekat 2 minggu mengadap kerja kena siapkan 'test script' based on each scenario. Memang kena tahu every process flow, baru tak pening nak buat kerja. Kalau kita happy buat kerja, kerja yang tak pernah kita buat, jadi senang. 

Rindu nak pakai. Ada je dalam kereta. Mama pilihkan ni haa ;)


Hujan oh hujan. Kesian graduan tak boleh nak posing sangat. Dah hujan kan. Hihi
Kelmarin keluar kejab, amboi ramainya manusia dekat dewan tu. Rasa sangat meriah. Ni bawak semua nenek atok semua ke datang konvo. Bagusnya la. Bawak satu keluarga besar. Tahun depan , insyaAllah. Tak sabar nak posing pegang topi tu. Nak buktikan, kakak berjaya. Walaupun habis diploma aritu, memang tak nak sambung degree dalam bidang sekarang. Akhirnya, dengan pujuk rayu mama abah, saya usaha juga. Sekarang dah jadi final year student. Senior kot !

Buat 'hot chocolate' yang best diminum bila hujan ;')


Sampai sini dulu, nak rest rest dulu. Nak hayati air hujan yang turun tanpa jemu. Semuanya anugerah dariNya. Segar je rumput tu semua, pokok pokok macam menari-nari sebab ada angin kan. Indahnya ciptaaNya.. Jaga diri ..


xoxo
kiss and big hug

Related Posts with Thumbnails