Saturday, June 4, 2011

orang tu kahwin. orang ni kahwin. bila saya plak kan.

>>>> Assalamualaikum & Salam Sahabat <<<<



Semalam punyalah layan jiwa. Disebabkan gelang. Terus tidur pun tak berapa nak lena. Nanti mama balik dari outstation , memang nak kena ajak mama pergi repair gelang tu.


Entry kahwin. Ye yeah !! Semua mesti ada satu angan-angan sengal camni kan. Bukan sengal. Tapi fikir masa depan kan (jawapan cover). Hehehehe. Belajar entah ke mana. Kerja lagi tak nampak bayang lagi. Ada hati mau dikahwinkan. Cheh !


Kelmarin Pelangi ada pergi kenduri kahwin. Kenduri kakak kepada kawan. Sweet jer pengantin yang malu-malu atas pelamin. Nanti Pelangi mesti tersipu lagi lah. Kan Pelangi pemalu tahap dewa dewi pelangi. Auwwwwww (perasan lagi).




9Jun2011 ni pun ada lagi nak kena attend wedding kawan. Kawan sekelas dulu. Hurmmm. Bestnya dengar kawan yang akan kahwin kan. Jodoh mereka cepat. Pelangi ni masih tahap lama. Tahap pergi makan kenduri orang. Nak makan kat kenduri sendiri dalam 4 or 5 tahun lagi. InsyaAllah dengan izinNya kan. Jodoh pertemuan itu yang pasti. Tapi siapa dan bila tu, kita sebagai hamba yang lemah tak mengetahuinyakan.


Hobi Pelangi sejak dari zaman diploma dulu kan , suka usha gambar wedding orang. Seriyes cun habis bila photoshoot kat outdoor. Fuh ! Bila tengok , berangan kejab. Hehe ..

Kalau ikutkan , mama kahwin umur sama dengan umur Pelangi sekarang. Ceh! Saja jer. (blushing). . .


Sapa yang nak kahwin tu , selamat pengantin baru. Musim cuti sekolah , memang berlambak - lambak lah kad kahwin yang perlu dihadirkan untuk isi perut dengan gulai.


Kalau kat kenduri kahwin kat Kelantan , biasanya makanan yang dihidangkan adalah :

> nasi putih / nasi minyak
> ayam masak merah
> gulai daging (atau dikenali sebagai gulai kawah)
> acar timun
> ikan kering
> sambal belacan
> timun & agar - agar / beledo (bahasa kelate)
> air sirap / air anggur


Kalau kat negeri lain macam mana plak. Ce list makanan pe yang korang ngap time kenduri kahwin. Nak tau jugak kat negeri lain. Kot-kot ada makanan yang pelik pelik. Hehe :)

Jaga diri. Jaga maruah. Jaga minda. Babai :)


xoxo
kiss and big hug

26 comments:

ila said...

same2 kite pon mkn cm tu jugak lau g wedding.
hahh

Axieana Yumi Life said...

sume org nk kawin..
aziepun terringin gak nk kawin...tp msh study lgi keje pun blum tntu dpt lgi...igt abs ajer study diploma nk cri keje nk kawin..huhuhu..
klu kt perak mknan org kawin:-

*gulai lemak nangka
*daging tok
*ayam mask merah/ayam grg rmpah
*arca buah
*air sirap/mcm2 l algi air yg ad
*nsi myk/nsi putih

ASaDa RyutaRo said...

ramai yang kawen ye. kakak asada pun kawen. kejap lagi je majlis akad nikah. huhu..

Syuxer said...

akan tiba giliran awk nanti..InsyaAllah..emm pasal list tuh..sama je ngan awk tulis tuh..;p..ore kelate key..heheh

kyoshi_sousuke said...

budu xde dlm list makanan kenduri kt atas tu??tuan umah xbg ke?? xoxo~~

Bluewendy said...

sabar jek la kan..hihi.. insyaAllah, semoga di temukan jodohnye nnti..=)

A retarded kitty said...

ada jodoh kahwinla, tapi jangan lupa jemput saya

kpah k-poh said...

samo lah..orghe kelate jugok...heee

diana said...

kat perak pun sama je menu lebih kurang tu jugak..
nama pun kenduri orang melayu..
heheheh

Darkbatman said...

skg ne musim kawen.. letih nk bwk bontot n perut..kehkehkeh

Fathiah Hamim said...

huhu seksa jiwa dan ragaku bila musim orang kawen neh. tengah diet, tapi kena makan sik minyak je keje. -_-

Pendapat Syah said...

hari ni..5hb..pagi nnti seorang kwn akan diijabkabulkn..kwn ppompuan wlupun sdg mnjalani praktikum..cuti skolah ni smpat lg kahwin..bagus2..hrp2 penulis blog ni akan cpt kahwin jg,dgrnya mcm x sbr da..da asyik berangan... ;-)

Khairil said...

ada juga kenduri yang buat masak ala2 kampung..ada ulam2...sambal belacan..gulai ikan..ikan goreng..lain dari yang lain...

laskar pelangi said...

@ILA : Heeee;) makan time kenduri. best bangat kan :))

laskar pelangi said...

@AXIEANA YUMI LIFE : Ha'a semua gatai nak kahwin. walau masih belajaw kan. dah adat sebagai manusia kan ;D

laskar pelangi said...

@ASADA RYUTARO : hurmmm;) semoga akak asada bahagia sampai akhir hayat :)

laskar pelangi said...

@SYUXER : yeap yeap! kita tau lagi bila giliran kita kan:)

haiyaaaa;)

laskar pelangi said...

@KYOSHI_SOUSUKE : budu? aigoooo!


TAK MINAT
=D

laskar pelangi said...

@BLUEWENDY : Okey. akan ku bersabawwww;)


Mekasih!

laskar pelangi said...

@A RETARDED KITTY : yelah:)

nanti Pelangi hebohkan dalam blog. insyaAllah =)

laskar pelangi said...

@KPAH K-POH : heee=) Kpah ore kelate jugok? Haiyaaa;)

baru tau ni :)

laskar pelangi said...

@DIANA : ingatkan setiap negeri ni lainkan :)

laskar pelangi said...

@DARKBATMAN : HikHikHik ;D


takpe, asal dapat makan FREEEEE =)

laskar pelangi said...

@FATHIAH HAMIM : heeee;) ala, buangkan pasal diet diet tu kejab.

laskar pelangi said...

@PENDAPAT SYAH : Ades! berangan tu memang lah. tp masanya belum lagi. calon pun masih takde :)

laskar pelangi said...

@KHAIRIL : a'a ada jugak yang buat ala-ala kampung. orang tua memang suka lah macam tu kan (:

Related Posts with Thumbnails