Friday, June 3, 2011

Jumaat yang sunyi.

>> Assalamualaikum & GoodMorning <<


Di pinjam dari Abang Google.



Alhamdulillah , dapat lagi bernafas lagi di hari Jumaat kali ini. Seperti yang ketahui kan , mati menunggu kita. Bukannya ianya boleh di-pause atau di-stop kan masa hanya untuk beribadat. So , kena lah prepare yang mana patut. Mati boleh datang bila - bila masa sahaja. Tak kira pagi petang siang malam.


Merindui mama. Baru jer mama pergi kelmarin. Semalam , 1st time kot mama abah outstation , so tinggal kami empat beranak. Pelangi jadi abah , Pelangi jadi mama. Walau takde lah buat kerja berat mana pun. Tapi rasa sebak bila fikir cam mana lah ye bila mama abah dah pergi menemui Allah nanti. Memang Pelangi tak sanggup fikir. Satu malam tanpa mereka pun dah rasa cam serabai je hidup. Apatah lagi takde untuk selama - lamanya. Sedihnya. Kan mati itu suatu yang pasti. Semoga mama abah sentiasa panjang umur :)


Semalam tak sempat nak BW lama - lama. Sebab penat seharian kelmarin pasal mama. Tolong mama mana yang patut. Selaku driver yang tak berbayar kan. Tu semalam tidur awal. Huuu..


Jom dengar lagu feveret Pelangi. Yang pernah buat Pelangi menangis bila menghayati bait - bait lirik yang sungguh menusuk jiwa dan sanubari.


Jom muhasabah kan diri. Mana yang salah , kita perbetulkan. Yang dah betul , kita jadikan ia lebih baik. InsyaAllah dengan izin Allah :)


Walau Pelangi ni kepala jenis layan lagu rock ke apa. Tapi , memang suka jugak layan nasyid. Nasyid akan menyejukkan hati yang panas. =)


6 Kelebihan Hari Jumaat :
  • Berlakunya hari kiamat.
  • Nabi Adam diciptakan dan dia juga disingkirkan dari Syurga.
  • Penghulu segala hari.
  • Makbulnya doa di antara dua khutbah.
  • Selamat dari fitnah kubur bagi yang meninggal pada hari Jumaat.
  • Kebaikan memotong kuku.





Muhasabah Cinta - EdCoustic

Wahai..Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan.. Baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Reff. :
Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...

Tuhan.. Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu


Bagi yang nak download mp3 lagu tu , boleh tekan sini. Terima kasih.

Jaga diri. Jaga hati. Sesungguhnya hanya diri kita sendiri yang dapat mewarnai hati kita.

xoxo
kiss and big hug

6 comments:

Fai Ayie said...

best lagu muhasabah cinta tuu...
sgt2 memuhasabah diri.kte sebagai manusia memang kena muhasabah diri sendiri untuk mengelakkan kita lupa pada pencipta...

thanks pelangi ;)

Cik Hati said...

Pelangi... :)
Cik Hati pun suka lagu tu...tenang je dengar...sama-sama la kita muhasabah diri... kita insan yang lemah... perlu selalu sedar tujuan hidup di dunia...:)

Semut Senyum said...

Salam hari Jumaat utk tuan tanah yang comey..
sila..:
http://semut-senyum.blogspot.com/2011/04/hebat-sangat-ke-kaki-kanan-korang.html

man yusoef said...

hari Jumaat gak..org lelaki dpt khutbah free...hehe..

World Revolution Academy said...

bnyakkan beribadat pada hari jumaat,,:D

meaw said...

aiyamakkkkkkkkkkkk,lupa nak potong kuku,nak suh umi potongkan la,ehehhehe :D

Related Posts with Thumbnails