Wednesday, May 18, 2011

ke-pelangi-an ku terserlah.

.. Assalamualaikum dan Salam Kasih Rindu ..


Hari ni Pelangi nak jadi cikgu. Cita - cita zaman sekolah rendah dulu rasanya. Sekolah menengah pun ada jugak bercita - cita nak jadi cikgu. Kononnya lah kan. Dulu kan , otak tak ada jobs lain. Cikgu, doktor, polis, bomba , tu jela jobs yang bergelumang dalam minda bila cikgu asyik tanya bila dah besar kan. Biasalah tak matang lagi.


Hari ni , tetiba nak menyuara bab " P E L AN G I ". Korang duk sebut perkataan tu , ada ke yang tak tau amende tu wei. Tu kuih ke? Ke mangkuk tingkap ? Ke mangkuk meggi ? Ke tu mangkuk tandas?

Kalau ada yang tanya soalan berani mati macam tu dekat Pelangi. Memang rasa nak bagi siku tau tak. HAHA

Kejam tak Pelangi? Heee. Bagi siku dan percuma sebiji ciku. Haaa.. Amik kau !

Jom masa untuk belajar ! Kelas cikgu Pelangi. Semua duduk sopan-sopan. Bagi boys , jangan jeling girls. Yang girls plak, jangan duk kenyit - kenyit mata dekat boys. :)



Gambar ni Pelangi cekau dengan abang google. Heeee :)


Sememangnya pelangi itu muncul lepas hujan kan. Pelangi dihasilkan apabila cahaya terbias melalui titik air di udara. Ianya adalah spektrum cahaya yang terukir di langit biru yang terhasil selepas hujan turun atau sedang hujan. Allah memberikan nikmat pelangi selepas hujan. Sungguh cantik ciptaanNya pada makhluknya.  Alhamdulillah kita semua yang sempurna dari segi penglihatan , dapat tengok pelangi. Bagi yang buta , ruginya kan tak dapat melihat macam mana pelangi. So, bersyukur kita sempurna :)


Duk sebut pelangi tu la , pelangi ni la. (macam ada banyak pelangi dalam dunia ni).. Tau ke susunan warna pelangi? Zaman sekolah dulu ada belajar kan , dalam sains. Ni korang otak ligat time belajar sains form 3 je. Dasyat - dasyat !


Meh nak bagitau susunan warna pelangi. Mulanya dari warna merah , jingga , kuning , hijau , biru , indigo dan violet. Mana nak suruh ingat dalam kepala otak susunan warna. Amik kertas dan salin , jangan tunggu lama-lama. Heeee ..


Pelangi ni ada banyak variasi. Antaranya adalah double rainbow , supernumerary rainbow , reflection rainbow , monochrome rainbow , circumhorizontol arc dan rainbows of titan. Korang boleh tengok variasi ni semua kat sini.

 

Ni plak gambar original punya. Pelangi just edit tulis pelangiphoto. Ni kat rumah sewa dulu kat Dungun. Time nak pergi kelas. Boleh plak ternampak ada pelangi. Snap terus. Memang time tu baru lepas hujan. Kalau nak tengok lebih dekat. Kasi lah tumbesaran pada gambar tu ye. Thanks :)



Yang ni pun sama. Hari yang sama seperti gambar di atas. Memang pagi tu ada bengkel power electronic. Tengah tunggu lecturer masuk, snap gambar dulu. Bukan senang nampak pelangi sejelas macam tu. Memang cantik anugerah Allah. Subhanallah :)



Setakat tu dulu kisah pelangi di awan biru. Nanti ada masa lagi, cikgu buat kelas lagi. Hek Hek Hek ..


xoxo
kiss and big hug

8 comments:

syufaa said...

awakkk..
sorry syufa dh lme xdtg cini! hee~

ssh nk nmpk pelangi skang..
sbb jrg2 ujan..huhuhuh.. :(

xpe2! cik pelangi ade, leh tgk ari2! hehehehe :)

najihah sahami said...

hoho...banyak variasi rupanya pelangi ni. tapi laskar pelangi aka wanie ade satu je kan?:)

Cik Tqah said...

da lama xtgk pelangi live.. kt kl xnmpk pape..bosann

anamizu said...

dedulu org suke ckp kalo tunjuk pelangi gune jari nti kudung T__T

Khairil said...

Cikgu, pelangi terbit tak waktu malam?

NurAfirah FieSwief MdLatif said...

pelangi.... cantik!!!
hehehe... ske tgk pelangi...
tp jrg la dpt tgk skrg... sob.. sob...

ASaDa RyutaRo said...

dulu nak ingat warna pelangi, buat ayat dengan permulaan huruf warna, jadi : "Mari Jalan Kaki Hingga Bukit India Utara"

Amni said...

dh lama tak nampak pelangi.. dalam hati atau realiti,... dua2 dah tak nampak.. mungkin jarang hujan.. panas memanjang...

Related Posts with Thumbnails