Tuesday, August 16, 2011

Pre Wedding Punya Cerita

Assalamualaikum dan Salam Ceria ..


Yang pasti, korang dah tau apa disebalik "Pre-Wedding" kan? Mana yang tak tau, meh nak cubit pipi sampai pipi jadi temtem. Mesti comel, macam meoww meoww yang selalu menjadi mangsa Pelangi. Oh yeah !


Gambar pre-wedding sebenarnya gambar yang diambil sebelum akad nikah berlangsung. Masa tu, kita juga tidak halal lagi untuk pasangan. Walaupun kita memang dah tak lama lagi nak kahwin. Tapi, zaman mula moden kan, dengan itu sekarang wujudnya shoot bersama bakal suami / isteri..


Sememangnya mengimpikan nak ambik gambar dengan belon warnawarni. Comel tau?[Gambar dicekau dari abang google]



Tak dinafikan, memang seronok kan ambil detik detik bersama dan gambar tu semua publishkan di mukabuku, blog dan di-framekan untuk dipertontonkan masa persandingan nanti. Kan sweet cam gitu kan?


Sweet tapi, semua tu salah disisi agama. Pelangi bukan nak jadi ustazah ke apa. Pelangi ada baca pasal ni, tu nak kongsi bersama. Mana baik buruk, sama-sama kita saling ingat mengingati kan :)


Memang Pelangi suka sangat usha gambar pre-wedding orang. Bahagia je tengok. Dah la sweet sangat. Sambil berangan sepukul dua. Heeee :)


Dalam pre-wedding sekarang, memang ada detik-detik peluk la, cium sana sini. Tapi perlu difikirkan, kita bersama pasangan tu masih tidak halal. Kan kan kan ..


Lepas kahwin boleh lah nak amik macam tu pun kan. Sabar jela eak. Lepas je kahwin, amek lah gambar bebanyak.. Sampai habis posing pun takpe sebab time tu dah halal. Kekasih halal katakan. Sememangnya gambar diambil dijadikan kenangan. Bila dah ada anak cucu nanti, boleh tunjuk muka cantik / hensem zaman muda kan. Mesti anak cucu bangga. Heee~


Pelangi dah lama nak tulis entry pasal ni. Asyik terbeku je dalam draft otak. Malam ni tetiba plak nak kemukakan di blog. Pelangi tau pun disebabkan tengok komen Ustaz Azhar Idrus. Kenal tak ustaz tu? Peveret tau dengan ustaz tu. Orang kata tu Ustaz youtube. Hehe :)



Berpada pada lah kita kan. Jangan rasa nak menunjuk-nunjuk, ingatlah kita bahawa dunia ni hanyalah pinjaman. Dalam sekelip mata, semuanya akan hilang bila itu dah ditentukan olehNya. Kalau nak dapatkan maklumat selanjutnya mengenai ni. Cuba lah tanya ustaz & ustazah ye. Kalau Pelangi ada salah silap, mohon ampun dan maaf. Terima kasih atas kunjungan anda. Salam Ramadhan yang ke 16 :)


p/s : Berdarah hidung dapat RSVP di facebook dari kawan sekolah yang nak kahwin lepas raya. Dah sampai jodoh mereka. Alhamdulillah. Dah la 2 orang plak tu. Pelangi berangan jela. Jodoh nak datang tu, tak tau bila. Hehe :))


xoxo
kiss and big hug

53 comments:

tomatokering :) said...

tahu takpe .. adehh .. kalau nk amek gmbr pon tak perlu kot pegang tangan pelok3 -..-''

Nurul Iman Rosman said...

hmm, tu lah pasal.

kadang2 terfikir gak.
kate pre-wedding, tp gamba mcm dah weddig. ;)

EYP_g.0.n.z.a.L.3.s said...

zman skrang pnye style kan ... btw , kte jgn la ikot cmtu .. cik pelangi , na berangan ta slah kn .. hik3 ..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

sis dulu..lps kawin baru amik gmbr2 mcm ni..dulu selalu tgk cina yg buat mcm ni kan..tp skrg melayu pun dh terikut2 dh..

Innanie | Ariffin said...

sebenarnya tanpa kita sedari, pemikiran kita dijajah dengan budaya barat dan agama kita terhakis... semoga amalan ni dapat dihapuskan....

shida'R said...

yup shida setuju tu..xyah la nk tnjuk2 bagai..sndri tahu sudah hehe..shida flu kuat nih tp BW juga kat blog2 fav hehe :)

Alan said...

ikut orang tu ler.pada saya takde halnya sebab couple sekarangpun dah biasa pegang peluk cium hahaha

Wanie said...

buat post wedding je la kan pelangi..lagi syiok..:) insyaallah akn pike banyak kali nak buat ke tak pre wedding..

Tasha said...

sejak dslr la ni,hak2..tuduh2...heeee

tp btl la,mn blh...x manis,amek gmbr bese2 dah la

~azillakhalison~ said...

betol3...ingt lg mase saye tunang aritu..ktrg nak amek gmbr be2 lbh2 pon xdenyer..sbb org2 tue dr kedue2 pihak dah jeling2 je hehehehe...

Hans said...

tu la pasal
aku pun pelik
belum kahwin tapi gambar dasyat2
entry yg bagus

Yui_Wani said...

Kalau nak sangat ambik gambar pre-wedding...xperlu lah nak pegang2 tgn, peluk2 ape sume...grrr....

ahahhaha xD

sergeant keroro said...

hehe, tak lama lagi tu sampai la seru :P

dak eina said...

boleh tu memang boleh.. asalkan jangan posing pegang2 tgn..peluk2 dh la.. kn cik pelangi..

Amna.Qadeeja said...

hehe kan sapela xteringin nk ambik pix pra wedding. impian jgk tuh hehe tp 2la slh di sisi agama.

Citarasa Rinduan said...

kak pun selalu layan gambar pra perkahwinan adik2 y baru nak kawin..
ada juga selepas tu kan?
macam2..
namun mmg cantik, jika jurufoto adalah y terbaik dan kreatif

H.J said...

baru tahu je pasal aktiviti tak bermoral pre wedding ni..ehe..pelangi 8 kaler

bunbun said...

a'a betul tu :)



lepas ni buat pre-wedding lepas kawen la wlopun dah tak pre- dah tapi still nak pnggil pre- hahaha :P

Bulan said...

emm mcm2 skang kan.nak sgt ikut barat.bagi i x salah tp kalo pegang2 tue la yg salah.

InaAchik said...

cik kaki (x sedar diri puan) pon x setuju. kalo amek gambor x bersentuhan macam bleh la diterima lagi ni kemain berpergangan tangan, berletokan kepala laga kepala... kepala di bahu bagai...

tidak sedarkah mereka yg sebenarnya mereka menjaja aib sendiri...

nauzubillah...

al_hakim said...

dah kawen nanti tngkapla gambar puas2 kan..huu

AdaApe..? said...

btul 2..xyah la nk pre-wedding sgt..pas kawin nti leh amik gmbor byk2..xbgus sbnarnye bnde2 ni sume..

jaya jr said...

baru prewedding..blom masuk bab sanding lagi..huu

Cik Tqah said...

pelangi.. betui la.. huuuu

yusuf Laili said...

Salam;
terpulang kepada individu masing2 nak
pre-wedding ke tak nak ke..yg penting jaga batas2 pergaulan menurut pandangan islam.

cik Dil said...

yg pnting jaga batas.. tu jer...xkisahla nk ambil gmbar pre wdding ke hape..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai kawen 7 thn lepas x der pow pic pre wedding pow uwaaaa

kokser kokdam said...

ramai mengaku islam tp xnak amal ajaran islam.. penyakit serius lani..

ALLAHUMMAHDINA YA RABB

merahitujambu said...

betul ckp dil..setuju dgn dil...

Mr.Thinker@Ali said...

benaran ini. mmg betul. saya slaku pembantu abg sdara dalam sesi mengambil gambar. stakat ni tidak ada lg pre-wedding session. sbb: kalau abg sdara saya kaki dgr ceramah, dia tau apa yg dia lakukan itu benar atau salah bukan? :)

faizulkhairi said...

thank for sharing =)

Aku Afzal said...

haah betul tu pelangi..hmm so mcmn ngn pre wedding kita?kita buat super impose je la.haha :D

Nur Farah Hani said...

sebab tu la dari dulu lagi fara nak sangat buat post wedding... hehe... post wedding buat after nikah tapi before sanding.. so look like malu2 lagi.. gambar pun sweet lagi.. kan kan.. :D

ShafiqIzwan said...

setuju setuju. kalau sebelum kahwin dah ada gambar pegang pegang, nampak sangat,,

syrupmasin said...

org skrg..mcm2 lah buat..huhu..thanx share nih :)

Izzul Amir said...

hehehe
sweetnyer ~

ZORA said...

selamat zora tak bcinta..kalo tak msti jdi gini gak..hahahahaha

belog|amiyo said...

i like Ustaz Azhar Idrus...

SyArk BudAk NaKaL said...

time single dulu tak pulak amik pre-single photos..

mr_right said...

ohh.. baru tahu. thanks ! heh

http://hafizilmi.blogspot.com/2011/08/isu-cik-anon-lagi.html

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

zaman kakD semua tu belum wujud lg...nasib tak terjebak...

Saiazuan said...

bnyk gmbr yg nk comolot da bagai... adoi.. xde gmbat post wedding ke? hehe

PinKy MoMMa said...

zaman akak memang tak de pre wedding ni huhu...tau tau pose selepas majlis nikah jer ngeeee

JIJI YU said...

aku takkan wat pre wedding..pelangi aku paham kot

iMBobo said...

tp klau dah kawin pun mcm tak sesuai gak tjk gmbr bercium or berpeluk rasenya..

iPai said...

thanx bagi info .. tak aware pasal benda ni ..

jadi rasanya memang elok post-wedding, dan publish cuci dalam buku gambar cukup laa .. untuk tatapan sesi romantik dgn bini nanti ..

hee, nasib lambat lagi kawin .. hehe

KimiCnoL said...

yup..toksah la nak bergambar bagai..aku kalau boleh pong nak buat yang wajib jep ;))

Liyana Zahim said...

Triple like tis entry darling.. Eh akk nnti pre weding photoshoot pas akad nikah sume la.. Apesal nk b4 kawen? Rugi tau taley pelok2.. Ahaks.. Oh anda sudah cukup umor tdklah mengapa~

❤~Emma Abduh~❤ said...

saya sokong!!!!hehehe

Ms Fai Ayie said...

lama dh x jenguk pelangi kat sini...hehe...
betul tu, akak pn setuju 200%!
mane blh sesuke hati jer nak ambil gambar pre-wedding mcm gmbar pengantin yg dah halal. yg haram tetap haram...

kotak bulat said...

tak lama lg smpai la jodoh tu.. :P

Syuxer said...

kalaula ramai yang tahu tak boleh pegang sana sini sebelum kahwin kan elok hehe..:)..

akan tiba jua jodoh awk,wanie..:)..just doakan pada Allah s.w.t kurniakan suami yang penyayang dan beramal soleh

Umi Asura Sanusi said...

kadang2 tu rase sakit mate kalau tengok gambar2 'pre-wedding' ni.

Related Posts with Thumbnails