Tuesday, August 9, 2011

Bila Hati Asyik Nak Ke Dapur

Assalamualaikum & Salam Ceria ...




Alhamdulillah, hari ni dah 9 Ramadhan. Bermakna kita semua sedang menjalani puasa untuk hari yang ke 9. Syukur diberi nikmat kesihatan yang baik. Sahur pun masih berselera lagi. Nanti bila dah nak akhir Ramadhan mesti kes nak makan sahur pun tak selera. Heee ..


Sebenarnya dah lama isi entry ni nak taip, tapi masih tersirat dalam kepala jer. Sebab masa tak merestui untuk ku taip. Hari ni baru rasa nak luahkan.


2Ogos2011 yang lalu, bersamaan dengan 2 Ramadhan kan, Pelangi dengan rasa rajin nak buat " Kek Coklat Kukus ". Selalu asyik makan yang beli je. Nak jugak try buat. Tajuk entry kali ni bukan kes ke dapur untuk ngap-ngap waktu pagi untuk makan tau. Tapi untuk sesi masak memasak. Pewit !




First time masak kek coklat sorang diri. Cuak ada jugak. Dah la puasa kan, nak rasa bila dah masak tu, tak boleh. Kena tunggu waktu berbukak dulu. Heee :)


Nanti next entry Pelangi share resepi kek coklat ni. Senang dan sangatlah tidak susah. Atas diri masing-masing je, nak buat ke tak. Nanti boleh try buat untuk hari raya nanti. Yeayy, pastu boyfriend datang beraya, boleh rasa. Chewah! Pelangi jer yang takde kekasih gelap. Heee :)


Sebelum bulan puasa aritu, Pelangi ada jugak try buat "Apam Polka Dot ". Tapi takde lah menjadi sangat. Sebab tak guna bekas yang sepatutnya. First testing katakan. Takde lah susah mana, namun kena gigih jugak lah nak buat satu-satu. Sampai lenguh tangan. Dah namanya tak beli pewarna lain, apam ku hanya berwarna Pink. Dah namanya obses Pink..



Dah meningkat umur ni, kena lah cuba masak-masak kan? Nanti kot-kot orang masuk minang, sapa yang untung. Bakal suami gak untung, dapat isteri pandai masak. Berangan lagi. Damn! Hahaha ..


Nanti nak try buat kuih lain plak. Suka plak. Heee :)

Haish. Entry pasal makanan plak. Jangan ter-liur eh? Hik Hik Hik ^^



xoxo
kiss and big hug

35 comments:

SoLy SoLicious said...

waa..bikin iman tergugat je ni nengok coklat cake...

meaw said...

amboiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, sakan naaa!

nurzakiahothman said...

bestnyerr!! btw,nice polka dots blog.suke taww!!

follow me too ;)
http://mynameisnurzakiah.blogspot.com/

kaizen said...

kalo tuan blog bg free kn best... hehehe

latest entry Adab-adab di Bazar Ramadhan & Bila Perempuan KENCING BERDIRI

H.J said...

pepagi lagi dah tengok makanan...nasib baik nampak macam tak sedap jek..aha

sergeant keroro said...

lapor balik menengoknya, keh3

mrs redzuan said...

halamak/dahle tak bgn sahr pagi tadi.huhu

.*.WiE.*. said...

wah.. leh bisnes apam nih.. :)

hyz said...

mcm sedap jek.. hehhe

Salina@IbuAqil said...

pandainya dia wat kek.. nanti bufday Aqil Naim bleh akak tempah cup cake.. hehehehhee ;)

KeTaM_BaTu said...

wow.. nampak sedap tu.
cik pelangi... jangan berangan yer.. t tumbuh jerawat. hehe

Suria said...

wahhhh...pandai pelangi sekarang nii..baking kek gitu :D

nak sikittt, tgugat tgk waktu siang :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

wah sedapnye lah .

cm na makan . opsss pose pose

hehe

:)

syufaa said...

aihhh.
moist choc tu cedap kot!
hihihi.
comey lah apam polkadot tu!
kalau awak nak bagi dia bulat kan.
awak kukus dia dalam satu bekas.
so dia tak leper.
nway, mesti cedap! :D

cik tikah said...

alahai.. sedapnya!!!! :)

Anak Wak Mail said...

bestnya..teringin nak buat cheese kek tahun ni!hihi..:)

sifu im said...

pandai ko msk..tapi x sdp kn?? tapi ko dh bleh jadi menantu org dh kot..haha

asnizaziz said...

haha,,berangan takpe..,mane tau jadi kenyataan..huhu

alif haris said...

aicece ..
bagus2 blaja masak ye utk bakal suami :)
untunglar ~ hehe

cha zainol said...

wah rajin nya :)

pamie said...

oh, tidak..puasa puasa..huhuhu..

~azillakhalison~ said...

teringin sgt nak buat apam polkadot aduiii..tak sempat je..bz ari2

syrupmasin said...

adoii..dan dan perut berbunyi tanpe henti :D

Liyana Zahim said...

Somel cam tuan dia gak.. Tp akk nk mengukus sgale bgai ni mmg lmbt lg la.. Tak mnt wat kek.. Akk ske msk2 mknan lauk2 je.. Heee...

iPai said...

waa ... nampak sedap woo ..

n apam polka dot tuh nampak cantik laa pelangi .. uhuh .. cam syg je nak makan ..

Syuxer said...

tengok dalam gambar cam menjadi je..:)..

hope2 ia sedap bila dimakan heheh..

memey la kalau bini pandai masak, suami akan jadi bertambah sayang kat bini dia heheh..

untungla bakal suami wanie nanti kalu wanie pandai masak macam2 hehe

FaRrA DeeN said...

Blaja dik, jangan tak blaja masak... Leh jadi superwoman... Kita bukan saja kene pandai masak, kene berilmu, kene kuat, gagah, rajin, bijak, cantik, jaga appearance, semuanyalah!! Baru laa leh jadi superwoman... hikhikhik!!~!~ Selagi Siti Khadijah ra kucontohi, akan kucuba nak jadi sepertinya... Sangat hebat!!! Amin... :) :) :) Salam sayang dear... :) :) :)

PinKy MoMMa said...

owh adik pelangi rajinnyer kamu :)
akak tak pandai buat ni semua..nnt leh menuntut ngan kamu eh :)

choc itu feberet hehehe

EYP_g.0.n.z.a.L.3.s said...

wah2 , apam polkadot dye sgt comel ..!! t bley r kc adk rse kan .. :)

Rtp Farra Arisha said...

entri ni memang kena dgn mood arisha sbb i'm a food lover too! :))
kek coklat and apam polka dot. those are my fav!! love to eat those..nnt boleh tolong buatkan untuk arisha juga!! hehe ;)

Mohd Izzar said...

hmm..looks nice... ^^

LuN@_aiDi said...

amboi rajinnyer kamu^^
tak pe..tak pe practice make perfect!
rajin2 lg ke dapur..^____^

farahdafghi said...

rajinnya dia. kita ni nak masak knonnya. keluarkan ayam apa smua. last last beli :P

tomatokering :) said...

oke dah buleh kawen ! hahaha ;p

Tea Dno said...

wahh cam best je nih.. hohoh..

Related Posts with Thumbnails