Tuesday, October 5, 2010

hakikat seorang wanita.Jangankan lelaki biasa,nabi pun terasa sunyi tanpa wanita. Tanpa mereka, fikiran dan perasaan lelaki akan resah. Masih mencari walau ada segalanya. Apa yang tiada dalam syurga? Namun adam tetap rindukan hawa.

Dijadikan wanita daripada tulang rusuk yang bengkok. Untuk diluruskan oleh lelaki. Tetapi seandainya lelaki itu sendiri tidak lurus, Mana mungkin kayu yang bengkok menghasilkan bayang yang lurus. Luruskanlah wanita dengan jalan yang ditunjuk oleh Allah, Kerana mereka diciptakan sebegitu rupa oleh Allah.


Didiklah mereka dengan panduan darinya. Jangan cuba menjinakkan mereka dengan harta, kerana nantinya mereka semakin liar. Janganlah hiburkan mereka dengan kecantikan, kerana nantinya mereka akan semakin derita. Kenalkan mereka kepada Allah, zat yang kekal. Di situlah punca kekuatan dunia.


Akal senipis rambutnya, tebalkanlah ia dengan ilmu.

Hati serapuh kaca, kuatkanlah ia dengan iman.


Perasaan selembut sutera, hiasilah ia dengan akhlak.


Suburkanlah ia kerana dari situlah nantinya mereka akan lihat nilaian dan keadilan Rab. Bisikkan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan suatu kelemahan. Ia bukan diskriminasi Allah.Sebaliknya di situlah kasih dan sayang Allah...

Wanita yang lupa hakikat kejadiannya, Pasti tidak akan terhibur, dan tidak akan menghiburkan. Tanpa iman, ilmu dan akhlak, mereka tidak akan lurus, Bahkan akan semakin membengkok. Itulah hakikatnya andai wanita tidak kenal Rabbnya...


Bila wanita menjadi derhaka,pasti dunia lelaki akan menjadi huru hara. Lelaki pula janganlah mengharapkan ketaatan semata-mata! Tapi binalah kepimpinan. Pastikan sebelum wanita menuju ilahi, pimpinlah diri kepadanya. Jinakkan diri kepada Allah. Nescaya akan jinaklah segala-galanya di bawah pimpinanmu. Janganlah mengharapkan isteri semulia Fatimah Az-Zahra' Seandainya dirimu tidak sehebat saidina Ali karamallahuwajhah.


 
 notakaki : thanks yang sudi baca. 

10 comments:

paan said...

makin lawa blog cik laskar ye...xberkaitan dgn entri..hahaha

lelaki mana yang jadi pilihan hati cik laskar utk cik laskar teman seumur hidup ??

laskar rainbow said...

yeke makin lawa?? makin xberhias ada la...
paan..tlg wat header tuk pelangi..huhu...

lelaki? nnty nak kawen..pelangi bgtau.ehehe

paan said...

awak kan power photoshop ?? hahaha.nanti saya try design satu ye...

bila tu nak kawin ??

laskar rainbow said...

huishhh! mane ada power. power rangers ade la... hehehe...;DD design la lau free eak...nak ada pelangi jugak...bru comei..hekhek...

kawen?? bru jerk msuk bljr...rilex dlu...hehe

diriku said...

nice entry :)

laskar rainbow said...

thanks:)

Yui_Wani said...

Waaa~ -clap clap clap- kalau ade butang like genti Yui tekan. Setuju sangat sangat~!!! :D

laskar rainbow said...

ehehehe..thanks Yui :))

~eZmALiZa~ said...

wanie, I am proud to be a woman too. :) alhamdulillah... :) wanie da bace latest entry ezma??it's all about beautiful :)

laskar rainbow said...

yew...sama2 syukur kan dear..oke nnty wanie baca

Related Posts with Thumbnails