Friday, July 13, 2012

Taffakur



Assalamualaikum  .


Senyum manis-manis, tak lama dah kita semua nak masuk bulan Ramadhan, tinggal beberapa hari lagi. Tahun ni, aku puasa kat kolej la jawab dia, tahun lepas diberi nikmat berpuasa kat rumah, sebab tak buat shortsem, sekarang ni buat shortsem, jadi sahur & buka puasa tanpa keluarga lah. Sob sob son T___T


Sabar dan terus sabar.
Segala apa yang berlaku, beri pengajaran dan kekuatan untuk diri kita sendiri. Jangan mengalah untuk lakukan sesuatu perkara. Fightingggg ! *sambil lompat lompat.


'Hari ni pergi terjah Mekdi, dapatkan gelas purple tu'
Yummy :-)


Tajuk entry tu sebenarnya tajuk lagu. Sekarang ni dah 'jatuh cinta' dengan lagu tu, yang dinyanyikan oleh Opick. Memang lagu lagu dari beliau, aku suka sangat. Lirik penuh dengan maksud yang tersirat dan lirik lirik yang menunjukkan kebesaran Yang Ilahi.


Ada kalanya, kita perlu juga dengar lagu sedemikian, tak semestinya kalau kita minat lagu band-band indie ke, kpop ke, kita tak boleh dengar lagu camtu. Daripada lagu sedemikian juga akan beri kita pengajaran dan motivasikan diri. Kalau lagu nasyid, serius rasa tenang je hati.  ;')


Lirik 'Taffakur' dari Opick.


Sejauh jauh mata memandang
Sedalam dalam hati merasakan
Hanya setitik debu yang tertuang

Dalam syair pujian

Lepas hati memandang lautmu
Terheran diri pada langitmu
Berjuta kata tak cukup untuk
Melukis indahmu

Melihat bintang alangkah jauhnya
Melihat biru alangkah dekatmu
Melihat hutan melihat gunung

Siapa menjagamu
Mendengar tangis dalam deritamu
Rasakan luka dihari-harimu
Pada siapa air mata ini ‘kan mengadu
Hoo..hoo..ha..ha..oh..ohh..ha..ha..
Haa..ha..ha..haa…ha..ha..

Bumi akan sepi
Bangga sementara
A… adakah tempat kembali
A… adakah selain Allah



 


 Mana yang nak mp3 lagu ni, boleh klik SINI. Salam Ramadhan untuk semua. Terima kasih daun keladi sudi singgah sini. ^^ Take care . 


xoxo
kiss and big hug

25 comments:

merahitujambu said...

nk pose ni mkn pepuas eh..

anna alaui said...

salam ramadhan utk awk jugak..;)

syazana.not.single said...

alahai. dengar mcD terus perut ni berkeroncong. ;)

FnF Simple Life said...

best lagu nih... lagu nasyid skrg pun sedap2 kan

Liza Razak said...

x sabar nak tunggu bulan puasa :)

Secrets of A Teenage Girl said...

salam ramadhan utk awk..

lagu ni best! ;)

xila riston said...

saba!! *mata besinar

Ijah EmoTemo said...

alahai sian dia.. hehe

hazanis said...

lama dah tak makan mcd..terliur la pulop..:(

Nurul Husna Mohd Hassan said...

tak sabar nak tunggu bulan pose :)

lagu opick semua best2 :)

man said...

bagus untuk halwa telinga..

Fieza Ghulam said...

wah xpenah dgr lg lagu ni.nnt nk dgr la :D

*jom follow jom?
ade kisah mnarik ttg abg sy :)
http://sayadalahaku.blogspot.com/2012/07/kisah-abang-hero.html

Erra Kyra said...

Hai cik Laskar pelangi sayang...

kite sambil komen sambil mendengar lagu diaa posting =))

Namee Roslan said...

sambil driving dengar lagu tu best :)

ibundo said...

selamat menyambut ramadhan.

rerehalim said...

puasa kat kolej mesti sedih n tak best huhu

anaztasias nora aira said...

best ehhe salam kenal :)

Dede Ariyanto said...

Jika berkenan mampirlah ke blog aku juga yah.... klik disini jangan lupa komentarnya di bawah posting :) Trims..

Bobo said...

best gak lagu ni.. tak sbar nak puasa! hehe

E'in said...

counting days utk tiba bln ramadhan.. :)

- abdul hadi abdul muti - said...

kalau bukak puasa kat kolej, still meriah jugak time bukak puasa ramai2 dengan kengkawan.=)

aTy _faRed~ said...

yer ar..lirik macam besh jer..tapi tak de speaker ar kat opis ni nak dengar..adeeyyhh..headphone lak tak bawak...hurrmmm

MizzTina said...

sgt suke dgn semua lagu opick!!


selamat menyambut ramadhan..

Semut Senyum said...

SAlam ramadhan... sedap jugak lagu tu... =) suka! suka!

nurul cHempaka said...

kite pun tgh kumpul gelas mekdi!:)

Related Posts with Thumbnails