Wednesday, January 25, 2012

Daging Masak Suka Hati



Assalamualaikum ...


Entry edisi suri rumah tangga. Hik Hik Hik   :)


Arini rajin mencuba resepi ikut rasa hati nak letak apa. Hehehehe.. Hari ahad lepas plak telah cuba resepi Ayam Paprik. Bukan susah pun, pakai lempar je bahan-bahan. Tadaaa...terus tambah nasi.  -.-


Hari ni kepala duk fikir nak makan nasi kakwok je untuk lunch. Lepas tu, mood rajin datang melanda. Buka peti ais, keluarkan daging. Terus mulakan sesi goreng sana sini. Kejab je dah siap. Meh nak share resepi menu "Daging Masak Suka Hati". Nama resepi punyalah ikut suka hati. Heeee ..






Bahan-bahan  :

Daging *Tak pandai nak ikut gram. Ikut suka hati la nak banyak ke sikit.
Kacang panjang
1/2 biji lada cameron
2 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1/2 biji bawang besar
3 biji cili padi
4 biji cili kering
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap
1 sudu besar sos tiram
Garam & gula secukupnya


Cara cara   :


  1. Bawang merah, bawang putih, cili kering dan cili padi diblender. Hiris daging secara nipis dan rebuskan daging dalam 15 minit untuk mendapatkan daging yang empuk. *Masukkan sudu untuk daging cepat empuk.
  2. Tumiskan bahan yang diblender tadi sehingga pecah minyak. Masukkan daging bersama sedikit air rebusan tadi. Kalau inginkan kuah lebih, tambahkan air sedikit.
  3. Masukkan sos cili, kicap, sos tiram, garam dan gula secukupnya.
  4. Masukkan kacang panjang. Kacau dan kacau.
  5. Akhirnya masukkan lada cameron dan bawang besar. Dalam 1 minit boleh masukkan dalam mangkuk. Dan terus boleh makan. Senang bukan :)


Ada masa, cuba la resepi ni. Senang je. Mudah jer. Ala-ala daging masak merah kot. Yummy :)





Selamat mencuba   :)



xoxo
kiss and big hug

32 comments:

diyan said...

okay lokks nice sedapp :') will try :DD

Namee Roslan said...

cececececeh, nama je daging masak sukahati tp sedap gila :) hehe. namee nk try gak nnti.

najihah sahami said...

peewittt...dh boleh kawen ni pelangi...bak mai kad. nak book cuti awal2...haha..

yunk..awat tukar header?yang semalam tu lawa ohhh...

cik ayuni said...

NAMPAK BEST....tgh lapar nih..adushhh

nasha sanza said...

laparrrrrrr! post kat umaha syaa jer..mood malas masak! hhehe...

Asmara said...

aha mcm dging masak merah, letak sayur2 dah jadi paprik. :)

Liyana Zahim said...

Akk salu msk kicap je kalau daging.. Tp ni cam best gak.. Ada kcg lg.. Kihkihkih..

Miss Xyz said...

mlasla nk buat.. akk hntr jela trus kat rmh sye, kan senang.. ahaha XD

MZ said...

urrrmm, sedapp nya...

MZ said...

urrrmm, sedapp nya...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

mcm paprik nampak gituew....oishii sou

keeya mustafa said...

kcg pnjg cm x masak je kak,,hahaha..like salada..

aTy _faRed~ said...

yang campak2 tu lar selalu yang sedap kan..:)

eva said...

nampak sedap! nak cuba resipi ni esok hari hehe..

sergeant keroro said...

nampak sedap, nak sikit!!

✿♥! b.e.l.o.g e.m.m.a ♥!✿ said...

Wahhh,, nampak shedapppp~

::WafaIrdina:: said...

tengok sajer pun a kenyang...heee
p look likes paprik je...hehehe
ne way..i will try it..sure!!hee:D

Anak Wak Mail said...

boleh tak suka hati nak cik pelangi hantar daging masak suka hati ni ke rumah saya..hihi

Cik tikah said...

ala... rasa macam nak masak gak. hehe

shera haifa said...

daging masak suka hati yaa.. hehe main campak2 je masak nie.. tp yang main campak2 tu lah yang best selalunye..kan2?

AzwanRamli said...

sedap....

ABU said...

sedapnya.. tak reti sngt nak masak.. kalau jadi food taster blh la.. aku bagi komen sedap ke tak sedap.. padahal semua sedap hahaha

HeNRieTTa JoSe said...

nampak cam sedap jerks...bleh la try nanti...

aRa ❤ aFiq™ said...

lapar plak tgk gmbr ni.. yummy

Princess Nusy said...

nmpak cam sedappp...nyummy..^^

Cik Aish said...

perghh...mcm best je....meh masakkan utk aish...cepat!! hehe eh sukati la..!!

Nurul Iman Rosman said...

haihh, sedapnye.
nak try tapi malas.

dan lagi bagik pelangi yg tlg buatkan untuk iman. boleh? ;p

hafizah alias said...

nyum nyum nyum! serious nmpak stunning. thanks for the recipe dear :)

She Jais said...

sedap...

She Jais said...

sedap...

Dhia Aliza said...

wow sedapnya....kena buat ni :-)
http://www.dhiaaliza.blogspot.com/

dhiaaliza said...

sedapnya..nak kena try wt ni....
http://www.dhiaaliza.blogspot.com/

Related Posts with Thumbnails