Tuesday, September 20, 2011

Kat Mana Sekali Pun, Selera Negeri Tetap Di Hati

Assalamualaikum & Salam Ceria ...



Masa tak mengizinkan untuk duduk mengadap blog sepanjang minit macam kat rumah. Zon selesa 4 bulan dah berlalu. Zon baru kembali membahang dan meragut waktu tidur dan waktu bersenang lenang. Dah tahun kedua untuk degree, kena lebih fokus. Walhal, dalam kelas petang tadi pun, mata asyik nak tutup tirai je. Dah namanya dalam dewan kuliah ada aircond, mananya rasa nak tidur jerp. Sapa suruh kelas pukul 4 sampai 6 petang sangat. Huu ..


Stop pasal tu. Tension kot bila fikir pasal belajar sem ni. Rasa tercungap cungap jer nak layan segala subjek sem ni. Dah namanya semakin meningkat sem, semakin susah. Takkan semakin senang. Tapi rasa susah sangat kot. Nama subjek pun tak ingat penuh lagi. Haha ..


Kelmarin habis jer kelas, vroom vroom mencari Restoran Yati Ayam Percik. Kalau orang Kelate mesti tau kedai tu femes amous la jugak kan. Kan sekarang ni, orang area KL dah boleh nak ngapngap masakan Kelate tu. Dah ada cawangan kat Bandar Baru Bangi & Kajang kan.


Pelangi punya hidangan nasi kerabu + ayam percik dan air mata kucing :)

Air bandung cincau pun best kat sini. Yumyum :)



Orang Kelate pun tak payah susah hati sebab lama tak makan nasi kerabu. Kan dah ada cawangan tu, apa lagi.. Bawak la awek, pakwe, suami, isteri, anak-anak dan saudara masing masing.


Dah namanya masih baru lagi dengan keadaan jalan area UKM ni, dengan itu. Segala jenis jalan, harap maklum lah, masih tak ingat. Jalan dalam UKM jer dah mahir. Yang luar luar tu coming soon..


Memang dengan gigih search dekat GPS, gigih tau. Nak makan nasi kerabu dengan ayam percik sangat sangat kan. Duduk la kat England ke, Korea ke, dah namanya orang Kelate, mesti tetap sedap dengan makanan dari negeri sendiri. Tok cayo acu tera tanyo ore wak ngaji di luar negaro...


Dah merayau rayau area BBB (Bandar Baru Bangi), insyaAllah dah ingat jugak lah sikit sikit jalan kat sana. Bangi memang gila dengan roundabout eah. Asyik asyik dengan roundabout. Mana lah nak ingat jalan cepat, asyik asyik pening dengan jalan ikut pukul 9 ke, pukul 12 ke pukul 3.. Roundabout punya pasal kasi compius semua jalan. Nak ingat pasal seksyen lagi lah gamaklah susah.


Minggu ke dua, dah rasa malas nak pergi kelas. Dasyat. Buku plak kena beli dalam 5 buah sampai dalam RM300 lebih kena beli sem ni. Lagi teruja tu. Dah la duit semua dari PAMA. Papa + Mama. Lain lah manusia yang dapat pinjaman dan biasiswa. Kaya lah korang. Leh shopping sana sini. Sob Sob Sob.. Jeles!


p/s : Nak tau lokasi restoran ni kat mana? Klik SINI. Ada masa, usha lah Nuffnang. Dah masuk BE baru plak. Temkiu Nuffnang



xoxo
kiss and big hug

21 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sedapnyer tgk nasi kerabu tu dik.eh...percik kelantan warna tu ye?klu putih tu negeri mana punya ye?

Ijah EmoTemo said...

weee ijah suka kedai yati ayam percik! nasi kerabu dia mebeles. klu yg dkt kelate terlampau mebeles ahaha

PinKy MoMMa said...

haiyohhh memang sedap ke? ataupun gambar tu yang memang menggoda jiwa ni huhu..menarik lar dik pelangi :)

faizulkhairi said...

owhh..sedapnyaa nasi kerabu =)

Tulus Sweet said...

teringin na mkn nasi kerabu jgakk. gulrppp~

Tulus Sweet said...

haha. nie ieyqa syg,, bru perasan. kwn gne lappy td, lupe sign out dlu. huhu

~azillakhalison~ said...

wuwuwuuw sedapnye nasi kerabu ayam percik..adehhh...kirim satu bleh x mek?hehhee

M Firdaus Mohd said...

wuuu...sedapnya!! bawak kita pergi sana boleh? hehehehe. :P

Rtp Farra Arisha said...

nasi kerabu punya penangan mmg cool ;)
alah, tak sempat nak makan nasi kerabu balik kelantan arituh..:O

Meow Meow said...

nampak sodap ! tapi saya tak minat nasi kerabu...huhu

solihynramly said...

wahh sedap2

meaw said...

ma kita pandai buat nasi kerabu,sedappppp :P *tetiba

sergeant keroro said...

sedapnya makanan tu! lama tak makan nasi kerabu, huhu

YuiLight said...

Sedap...nak ckit! >w< hahaha xD

Diana @ bilakukatacinta said...

BE sis tak masuk2 pon lg

H.J said...

dok lua ngeri..tapi tak terasa pom nak makan msakan kelantan ni..?macam mana..?tak betul tu teori..haha

YOUsoF said...

1st time makan nasi kerabu sebab ikut kawan beli kat bazar masa duduk bujang dulu. Terus terpikat dengan rasanya.. ;D

Nasib baik kat Kota Tinggiu ni pun dah ada orang Klate bukak kedai makan. Taklah kempunan kerabu.. hehe


Pandai²lah berjimat, jangan tergoda dengan godaan dari kawan tu..

apik pehe said...

hehehe..sedap2..ngoti

Namee Roslan said...

sedapnya..wahh. teringin. makanan orang Kelantan banyak yg sedap2, bg saya la.

Liyana Zahim said...

Sedapnye nasik krabu! Pebret akk tuhh!!

Wanie said...

yati ayam penyek?nanti nak g BBB boleh la try makan situ..hehe..

nape tak mintak ptptn?x lulus ke?susah kan klu tengah study gune duit PAMA..serba salah nak mintak..

Related Posts with Thumbnails