Tuesday, August 31, 2010

macam dunia ini.kami yang punya.

.Assalamualaikum.

Hey Malaysia!

moshi-moshi semua. tetibe rajin nak utuskan celoteh kat sini. walau banyak kerja yang belum diselesaikan. dah wajib di-submit tomorrow. rilex jer kerja. malam ni mula lah cuak dan sibuk bersenkang mata mengadap kerja itu semua. dah namanya mahasiswi yang tidak begitu peruntukkan masa untuk benda berfaedah. apabila bermain dengan mukabuku. cergas dan bertenaga sekali. tetapi bila mengadap buku tebal. terus lemah. bila nak rajin ni. hero hero malaya kat luar sana. tolonglah merayu dan nasihatkan ku. perasan. lupakan saja wahai laskarpelangi. hanya duk berangan jerp tau. stop stop. ei. agak melampau. asyik duk reka angan angan yang entah bila akan menjadi kenyataan. *pray for that.

ini gambar sudah lama ok. sewaktu berada di dungun. candid si meow di pantai.


hai kawan kawan (macam dalam kisah kanak-kanak plak). selamat menyambut kemerdekaan hari ini buat negara kita yang tercinta. iaitu Malaysia. salam 1 Malaysia. dengan cuti hari ini. bersenang lenang dalam bilik. esok ada kena submit asgment. kena gagahkan jugak ni. hari khamis & jumaat dengan mid term lagi. doakan aku eak. thanks. alamak ! tadi punya lah hujan lebat. membasahi kolej ni. lebat giles. nasib baik sempat pergi turun tangga dengan lenggang kankung punyalah mak minah. mengarut jerp. terpaksa angkat kain walau tak kering sepenuhnya lagi. punyelah malas nak jadikan bilik ni sebagai stor pakaian yang bersidai. macam serabut jerk tengok pakaian seperti itu. tapi mengelak daripada ianya basah kuyup, angkut jugak lah naik ke atas kan. habis si hanger ku sidaikan ia.



hari ini tak tau lagi nak berbuka puasa makan pe. cam dah takde selera dol. tak sabar nak jejakkan kaki kat negeri cik siti wan kembang. dalam 5 hari lagi wei. omg! dah tak lama kan. sabar ye. ayam percik dan kuih-kuih semua itu sudah pasti. insyaAllah. heee || setakat ini sudah utusan dariku. say imy.

p/s : tengah layankan telinga dengan lagu " pujaan malaya ". lagu ala 90an. menarik.

.bye.

xoxo
kiss and big hug

Sunday, August 29, 2010

awak.saya.kita.

Assalamualaikum & Salam Rindu Rinduan


tak kala bosan melayan diri dengan begitu baiknya. charge otak dengan lebih tidur. buat makin bosan hari minggu ku. nak studykan diri. diri ini begitu malas. kenapalah ada sifat sedemikian. bila akan berakhir sifat begitu. kalau boleh ku buang seperti buang sampah. dah lama ku balingkan ia sewaktu ku pergi ke lautan yang terbentang luas. merepek apa plak sang pelangi chenta kali ini. disebabkan bosan tahap cipan. begitulah jadikan. maaf ye kalian semua. aku pun naik angin dengan tak boleh connect blog dengan gb. pelik binti ajaib betol. adakah gb sudah menjadi sebahagian daripada virus. tak boleh nak buka langsung link itu. sungguh sadis bagi kalangan jari blogger. kan.


si teddy nerd.bila aku nak jadi nerd.haha


adoiya. bosan yang amat. minggu ni. ada 2 test akan ku tempuhi. kmk dan math. wish me the best yea. thanks. wahwah! arini betapa bosan. sampaikan duk cari themes baru untuk buah hatiku, n95. dalam 3 4 themes duk install. tapi buat themes teddy bear. comei sangat. anyway. title untuk post kali ini takde kaitan dengan apa-apa. saja jerk. suka suka. nak buat romantik sikit. heee! hari ni dah 19 ramadhan kita selamat tempuhi. syabas semua ye. semoga dapat akhiri ramadhan dengan cemerlangnya. insyaAllah. arini berbuka puasa dengan ayam masak cili api. pedas jugak. nasib baik ada air sejuk. dapat hilangkan pedasnya. hekhek. || cau dulu.

sangat comei kan ini teddy.love u.


.bye.

xoxo
kiss and big hug

Saturday, August 28, 2010

hai awak.saya happy ada awak.



Assalamualaikum & Salam Sayang
menatap wajahmu. uiipppp! bukan nak jiwang ke apa ni. oke. tapi sedang layan lagu tu. tetibe kuar lagu tu kat speaker gedabak aku. jadi. layan jewla. ingat lagi. time famous lagu ni. siap buat ringtone sms lagi. betapa minatnya katakan. hai korang. harap-harap sihat la semuanya yew. dah 18 hari kita semua telah sempurnakan kewajipan kita sebagai umat Islam. alhamdulillah. anyway. entry kali ini, aku nak story pasal kelmarin punya hari. sungguh fun & enjoy.

.kami.



manusia bak semut kan. berpusu-pusu.


27ogos2010-friday- bersamaan dengan hari nuzul al-Quran. tapi rakyat jelata di kuala lumpur, tidak cuti. tapi selangor cuti. best kan. jadi meh duk sini. pagi kelmarin. dalam pukul 11 pagi dah siap pun. tapi. last-last kena tinggal dengan bas. wahahaha. || tapi dalam tengah hari rasanya baru naik train, menuju ke bank negara. punyelah lama berdiri dalam train. dekat kl sentral kot baru dapat duduk. dah sampai tu, terus merayap dalam sogo kejab. macam semut duk hinggap sang gula adalah. bak kata pepatah bagi situasi masa tu. tak nampak barang. nampak manusia jerk. sale memang belambak-lambak. patutlah manusia berpusu pusu ke arah kaunter untuk membuat pembayaran. dalam hati ada jugak tersirat untuk membeli sehelai dua baju. tapi. bila tengok di kaunter. panjang bak apa manusia duk beratur. hilang perasaan nak membeli belah. apa lagi. bersama si kecik, tia. jalan pergi jalan tar (jalan tunku abdul rahman). dengan dua-dua tak tahu jalan. pakai jalan je. ahaha. || berdikari kot. hahaha || jalan punya jalan. dah rabun mata. dengan barang-barang semua. pastu pergi kat jalan masjid india. fulamak. kat situ pun manusia berduyung-duyung. nak kata raya, lambat lagi kan. tapi. semua nak siapkan persiapan untuk raya dah. macam-macam gelagak ada.


bila kami dah giles glamour kan. jangan jeles. ok.





lepas dah bosan merayau kat jalan masjid india. siap nak naik kat masjid india. nak selesaikan tuntutan kita sebagai umat islam, solat zohor. tapi punyelah ramai orang beratur semata-mata untuk ambik wuduk. entah pukul berapa boleh solat kalau camtu. jadi kita orang batalkan plan tu, dan bertukar arah. untuk pergi solat kat ts jela. naik lrt pun berhimpit. macam sardin plak dah. menghabiskan masa kat ts. dari petang sampai ke lepas berbuka puasa. buka puasa nasi putih, tomyam campur dan telor dadar & milo ais. hepy time. lepas tu jejalan. sampai lah naik monorail sampai ke kl sentral dari jalan imbi. hahaha || nak tergelak pun ada pasal tia. tinggalku dengan naik monorail dulu. hekhekhek || boleh dikatakan lewat. dalam pukul 9.57pm baru train sampai. cuak siot beb. sebab fikirkan bas ukm ada lagi ke kalau sampai nanti. sebab bas pukul 11pm dah takde kan. tup tup. bila dah sampai ukm. alamak. punyalah ramai student ukm. ingatkan just kami berdua. terus hilang cuak. heeee || balik kolej terus mandi manda & kemaskan diri. disini sudah story ku buat kali ini.

.bye.

xoxo
kiss and big hug

Wednesday, August 25, 2010

tidur 3 jam kot

Assalamualaikum . . .



selamat. dah lepas hari yang memenatkan aku. tiap hari rabu memang buat ku penat sikit la. dengan kelas habis pukul 6petang. campur dengan musim puasa. letih jugak la kan. wuhuuuu. agak melampau. semalam tidur dalam 3 jam kot. giless! balik dari koko pun dah pukul 2 lebih pagi. pastu terus sahur la senang kan. dalam pukul 4 lebih camtu baru lelapkan mata. tu pun fikir ada kelas pack, tu yang kena lelapkan jugak si mata mata. kalau ikutkan hati, memang tak nak tidur. nak berjaga jerp. memang penat la kalau tak cukup tidur. mid test untuk statistik ditunda pada 24hb september plak. jadi. leh rilex sikit. tapi. aku rasa aku rilex banyak kot. tak sedar-sedar betul lah aku nieh. huhh. problem ptptn plak. sakit hati jugak. sebab lupa giles pasal nak settlekan benda tu awal-awal. takpe lah. sabar kan. dengan perasaan power punya ' bosan '. tadi duk main tukar-tukar themes mozilla firefox. dengan yang bercorakkan pelangi. sekarang corak vintage. sangat menarik main-main benda tue. dalam 4 5 kali duk main tukar. last duk suka yang nie.




pagi tadi. fuh. macam ada setan duk bergayut jerk dekat kelopak mata. tapi kan sekarang bulan mulia, bulan ramadhan. setan semua di ikat. giles punya ngantuk lah. dalam kelas memang tak boleh nak fokus mana. kelas petang lagi lah buat ku rasa nak jerk lentok kat situ. tapi takpelah. simpan hasrat buruk tu kan. hanya Tuhan jerk tau betapa ngantuknya aku hari ini. yeah. mama call tadi. hepi plak. ngeee~ miss u.

bye

xoxo
kiss and big hug

Tuesday, August 24, 2010

boleh tak nak cium awak.



Assalamualaikum & Salam Sayang

selamat ye semua. hari ni dah 14hari kita semua berpuasa. alhamdulillah. cepat jerp masa berlalu kan. di saat kebosanan. tu yang update si belog ni. dah kelmarin punyalah kepenatan sangat. dengan koko yang padatkan hari-hariku. dah la ada kelas malam, pastu kena pergi untuk koko plak. sampai 1lebih pagi baru dapat balik bilik. hari ni pun kelas pagi kot. pukul 8. buatku sangat mengantuk beb. tahan jerp la. rasa nak tongkatkan kelopak mata dengan batang mancis jerp. hahaha || macam cerita kartun tom & jerry. suka sangat kartun tu. funny giles kan. dari kecik dibesarkan dengan kartun tu. walawehh ! saya amat bengkak sekarang. statement tak boleh blah kan. sila pukul jari saya. hahaha || korang nak tau ke apasal la aku ni berhati bengkak. hati ada bengkak jugak eak. macam kaki plak. sebab aku tak diluluskan ptptn. sangatlah bengkak siot. lupa giles nak buat surat penangguhan bayaran balik kot. rasa nak baling gelas jerp. biar berkecai. baru lega sikit hati yang sungguh tertekan. tapi apakan daya. sabar dol.







kelmarin. puasa yang ke 13. berbuka puasa dengan kari ayam. punyalah nak cepat-cepat. sebab nak pergi kelas titas plak kan. sangat tak tahan. nampak bantal jerp. hehe || yeahhhh ! terasa nak peluk cium jerk awak. agak-agak halal tak ?? ke batal puasa sekarang ?? nak tau ke apa yang aku nak cium. bukan manusia ok. pelik-pelik jerp korang punya fikiran. jangan fikir negatif boleh tak. sebenarnya kan. kan kan. adus. susah giles nak hebah kat sini. secret boleh tak. malu lah dia nanti. ahaha || sebenarnya kan. buku c++. si tebal dan debab aku panggil dia. lau baling kat anjing pun, boleh sengal jugak tulang binatang tu kan. aku hepy sekarang sebab lab test c++ ditangguhkan. aku tak sedia. tu hepy semacam kot. next week la jawabnya. next week mungkin menjadi minggu pertama yang buat aku tension kot. sebab ada test la wei. mid test. harap aku jadi rajin sangat ek. insyaallah. perasan tul. sabar jela. dengan hari yang sama, 3hb. test math & statistik kot. tapi lepas tu lepas la kejab kot. leh raya dengan tenangnya. next week pun ada test untuk kmk. subjek baca kot. fakta jerp. mulalah aku nguap time duk baca. nantikan. hehehe || oke lah. petang ni ada koko lagi beb. asgmnt pun tak siap lagi ni. ok lah. cau dulu.


bye

xoxo
kiss and big hug

Sunday, August 22, 2010

hey awak. saya suka awak.

Assalamualaikum


hai sunday. kau kembali. ingatkan boleh la rehatkan diri. tapi kena habiskan masa untuk koko. sangat malas sebenarnya untuk aktiviti sebegitu. tapi harus buat rajin. kerana ia adalah penting untuk jam kredit. so. ikut jela flow dia. sumpah tak berminat aktiviti seperti itu. kerja melambak lambak tak complete kan lagi. boleh plak goyang kaki sambil gulung-gulung rambut. pastu duk berangan. maaf kalian. memang itu perangai aku. tapi kan, segala apa yang di impikan bermula dari angan-angan kosong kan. so jom berangan sama-sama. sekarang ni kepala otak tak berapa nak betul sikit. eh. bukan tak betol cam orang giles. ok. harap jangan salah faham. ini semua disebabkan aku memikirkan pasal lab test untuk programming. sangat ngeri lah. rasa tak nak hadapi hari tu. omg. esok kena submit tutorial statistik. tapi aku bermalasan lagi. adoiya. weh korang. tolonglah nasihat aku ni sikit. hahaha || asyik sangat dengan ' mukabuku '. maaf ye laskarpelangi. dalam test. takde soalan pasal ' mukabuku '. ingat tu. 3hb september nanti pasti hari yang mengerunkan jugak. test math & statistik. hanya beberapa hari lagi. please jangan sangat bersenang lenang ye laskarpelangi. before balik, kena hadapi jihad. wish me the best blogger sekalian. aishh sangat lah malas. ok lah. setakat ini sudah. pukul2 nanti ada perjumpaan untuk koko. solat dulu.



xoxo
kiss and big hug

Saturday, August 21, 2010

follower ke 100. tahniah padel.

Assalamualaikum & Salam Sayang Sabtu

fulamak. tiga S. salam sayang sabtu. kan. pagi-pagi dah kena pergi untuk koko. ngantuk jugak. liat jerp nak bangun mandi. baru nak tidur lama sikit. hee || entry ni. buat aku cukup happy jugak. nak tau tak sebab apa. sebab follower ku dah genap 100. tahniah buat saudara padel. sudi jadi follower pada belog yang tak seberapa cantik ni. trimas ye. selamat berpuasa tau. hari ini kita semua dah berpuasa untuk hari ke 11 dah. alhamdulillah. syukur.

bye

xoxo
kiss and big hug

Friday, August 20, 2010

nuffnang oh nuffnang. sayang awak.

Assalamualaikum & Salam Peluk Cium

untuk hari ni jerp. sudah 3 entry aku belasah, sekali yang ni. haha || sangat lah bosan. jadi abadikan duniaku bersama pelangi chenta. kepada yang sudi baca entry ku. thanks semua. kalau yang sudi jenguk pelangi chenta pun aku ucapkan trimas ye. disebabkan sudi jugak menjenguk pondok buruk ni. tak macam orang lain punya. kan. today. dah 10 hari kita semua selamat mengharungi bulan ramadhan. alhamdulillah. syukur. hari ini. aku berbuka puasa. boleh dikatakan berselera sikit dari hari biasa. walau tak habis. sungguh cuak. pabila teringatkan next week ada lab test untuk c++. aku dah la kureng sikit. jadi kena kerja keras. doakan aku ek. tq. petang tadi pun. selesai sudah untuk kursus ptsl (perpustakaan tun sri lanang). sangatlah membuatkan ku rindu mr. comfeter. omg.


omg ! aku sayang dia. eh eh eh. takde sape sape ok. jangan salah sangka. aku maseh single. pewitt. aku sayang nuffnang la. sila jeles semua. dulu punyelah tak pandang pun beliau. sekarang terus sayang sayang. memang aku cam gini. maaf ye kalian. nak peluk cium lah kat awak, wahai nuffnang. tapi tak dapat. dalam mimpi ek ek. malam ni masuk mimpi tau. set ! dah lama giles tak buka pasal nuffnang punye page. arini tetibe ' terdetik '. so try buka. wah. sungguh terkejut. nuffnang mula berjinak jinak mahu menyayangiku. sungguh terharu. first time tau. thanks kalian semua ye. mula makin sayang kat pelangi chenta. awak cinta nombor satu saya. boleh tak. tapi awak kena janji. jangan curam. ehh. jangan curang. nanti aku cari yang lain. ok. ingat tu. warning ni. hehehe | luv u pelangi chenta. sangat sangat. sekian.

bye

xoxo
kiss and big hug

12 langkah agar puasa kita sempurna. alhamdulillah.

Assalamualaikum & Salam Sayang


Agar puasa kita dapat sempurna ada beberapa tips yang mesti kita perhatikan. Untuk itu di sini dikutip sebuah tulisan dari Syaikh Abdullah bin Jarullah bin Ibrahim Jarullah dalam buku beliau yang berjudul Risalah Ramadhan tentang langkah-langkah mencapai kesempurnaan ibadah puasa yang berisikan:

1. Makanlah sahur, sehingga membantu kekuatan badanmu selama berpuasa. Rasulullah sallallahu alaihi wasallam bersabda:

"Makan sahurlah kalian, sesungguhnya di dalam sahur itu terdapat berkah." (HR. Bukhari dan muslim)

"Bantulah (kekuatan badanmu) untuk berpuasa di siang hari dengan makan sahur, dan untuk solat malam dengan tidur siang ". (HR. Ibnu Khuzaimah)

2. Akan lebih utama jika makan sahur itu diakhirkan waktunya, sehingga mengurangi rasa lapar dan haus. Hanya saja harus hati-hati untuk itu anda hendaknya telah berhenti dari makan dan minum beberapa minit sebelum terbit fajar, agar anda tidak ragu-ragu.


3. Segeralah berbuka jika matahari benar-benar telah tenggelam. Rasulullah sallallahu alaihi wa sallam bersabda :

"Manusia senantiasa dalam kebaikan, selama mereka menyegerakan berbuka dan mengakhirkan sahur" (HR. Al Bukhari, Muslim dan At Tirmidzi)


4. Usahakan mandi dari hadas besar sebelum terbit fajar, agar boleh melakukan ibadah dalam keadaan suci.


5. Manfaatkan bulan ramadhan dengan sesuatu yang terbaik yang pernah diturunkan di dalamnya, yakni membaca Al Quran.

"Sesungguhnya Jibril alaihis salam selalu menemui Nabi sallallahu alaihi wa salllam untuk membacakan Al Quran baginya."
(HR. Al Bukhari dan Muslim dari Ibnu Abbas Radhiyallahu anhu)

Dan pada diri Rasulullah sallallahu alaihi wasallam ada teladan yang baik bagi kita.

6. Jagalah lidahmu dari berdusta, mengumpat, mengadu domba, mengolok-olok serta perkataan mengada-ada. Rasulullah sallallahu 'alaihi wa sallam bersabda :

"Barang siapa tidak meninggalkan perkataan dan perbuatan dusta maka Allah tidak butuh terhadap puasanya dari makan dan minum." (HR. Al Bukhari)

7. Hendaknya puasa tidak membuatmu keluar dari kebiasaan. Misalnya cepat marah dan emosi hanya karena sebab yang kecil, dengan berrdalih bahwa engkau sedang puasa. Sebaliknya, mestinya puasa membuat jiwamu tenang, tidak emosional. Dan jika anda diuji dengan seorang yang jahil atau pengumpat, ia jangan anda hadapi dengan perbuatan serupa. Nasihatilah dia dan tolaklah dengan cara yang lebih baik. Nabi sallallahu 'alaihi wa sallam bersabda :

"Puasa adalah perisai, bila suatu hari seseorang dari kamu berpuasa, hendaknya ia tidak berkata buruk dan berteriak-teriak. Bila seseorang menghina atau mencacinya, hendaknya ia berkata: Sesungguhnya aku sedang berpuasa".
(HR. Al Bukhari, Muslim dan para penulis kitab Sunan)

Ucapan itu dimaksudkan agar ia menahan diri dan tidak melayani orang yang mengumpatnya. Disamping, juga mengingatkan agar ia menolak melakukan penghinaan dan caci-maki.

8. Hendaknya anda selesai dari puasa dengan membawa takwa kepada Allah, takut dan bersyukur kepada-Nya, serta senantiasa istiqamah dalam agama-Nya. Hasil yang baik itu hendaknya mengiringi anda sepanjang tahun. Dan buah paling utama dari puasa adalah takwa, sebab Allah berfirman: "Agar kamu bertakwa"(Al-Baqarah: 183).


9. Jagalah dirimu dari berbagai syahwat (keinginan), bahkan meskipun halal bagimu. Hal itu agar tujuan puasa tercapai, dan mematahkan nafsu dari keinginan. Jabir bin Abdillah Radhiyallahu 'Anhu berkata:

"Jika kamu berpuasa, hendaknya berpuasa pula pendengaranmu, penglihatanmu dan lisanmu dari dusta dan dosa-dosa, tinggalkan menyakiti jiran tetangga, dan hendaknya kamu senantiasa bersikap tenang pada hari kamu berpuasa, jangan pula kamu jadikan hari berbukamu sama dengan hari kamu berpuasa".

10. Hendaknya makananmu dari yang halal. Jika kamu menahan diri dari yang haram pada selain bulan Ramadhan maka pada bulan Ramadhan lebih utama. Dan tidak ada gunanya engkau berpuasa dari yang halal, tetapi kamu berbuka dengan yang haram.

11. Perbanyaklah bersedekah dan berbuat kebajikan. Dan hendaknya kamu lebih baik dan lebih banyak berbuat kebajikan kepada keluargamu dibanding pada selain bulan Ramadhan. Rasulullah sallallahu 'alaihi wa sallam adalah orang yang paling dermawan, dan beliau lebih dermawan ketika di bulan Ramadhan.

12. Ucapkanlah Bismillah ketika kamu berbuka seraya berdo'a:

"Ya Allah, karena-Mu aku berpuasa dan atas rezeki-Mu aku berbuka. Ya Allah terimalah daripadaku, sesungguhnya Engkau Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui"


bye

xoxo
kiss and big hug

Peraduan: Copy & Paste Raya



Assalamualaikum & Salam SayangRaya tahun ni saya nak layan lagu Selamat Hari Raya, Balik Kampung, Dendang Perantau dan lain-lain dengan MP4 yang dihadiahkan oleh MediaHehe..
Kalau terasa nak MP4 ni gak, boleh usha www.gambarhehe.com

Raya tahun ni saya nak tangkap gambar kuih semperit, lemang Pak Ali, ketupat rendang dan semualah dengan Kamera Digital yang dihadiahkan oleh MediaHehe..

Kalau terasa nak Kamera Digital ni gak, boleh usha www.gambarhehe.com



bye

xoxo
kiss and big hug

Thursday, August 19, 2010

bila saya mula tersenyum. peace


Assalamualaikum & Salam Sayang

kamu tentu semua " happy " kan. sebab tengok entry kali ini. aku mampu " tersenyum ". thanks God. apa khabar kalian semua. harap-harap sihat semua ye. alhamdulillah kan. kita masih bernafas dan menghirup udara di bumi ini. syukur. syukur dengan apa yang nikmat Allah telah kurniakan pada kita semua. walau pun benda tu bagaikan pedih kita nak hadapi. itu semua ada hikmahnya. hanya Allah sahaja yang mengetahuinya. hari ini. dah 19ogos2010. maknanya. kita dah 9 hari berpuasa. cepat masa berlalu. tanpa kita sedar kan. walau diri ini tak sabar nak jejak kan kaki kat negeri cik siti wan kembang. rindu keluarga tersayang. hari ni. berbuka puasa dengan ayam sup. not bad. tapi tak selera la. lebih prefer ayam masak merah. tu la kesannya pergi cafe lewat. dapat yang benda orang pilih dah. tapi tadi. minum air sangat tak syok. sebab ais sudah cair. sabar jela.



semalam punyalah best tidur, dengan hujan turun membasahi bumi ukm. bertemankan si mr. comfeter kesayangan. tup tup. terlena dengan cemerlang. tanpa sedar. si n95 sudah nyawa-nyawa ikan. bangun pagi. sudah berakhirnya waktu imsak. subuh sudah. terlepas untuk sahur lagi buat kali ke-dua. tidur punya lena. sampaikan tak sedarkan diri. lagi pun si n95 sudah mati time sedar. jadi sapa nak kejutkan beta kalau si dayang sudah mati kan. dengan cuaca best tidur. terus berkasih sayang dengan mr. comfeter tanpa sedar. sekian sudah berita buat kali ini. buat hari ini. aku suka ayat ini " kalau cinta jangan kacau, kalau sayang tak perlu marah, kalau ikhlas tak minta berbalas, serahkan cintamu, pada yang punya cinta . . " sungguh lembut ayat itu. bagai jeli. hehe


bye

xoxo
kiss and big hug

Wednesday, August 18, 2010

hey manusia sekalian. kaedah bakar kalori. see that


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia

hari ini nak jadi pakar bab kalori plak. haha || aku saja jerp nak share with korang. trimas pada sudi baca. harap kamu mencuba. good luck. . .

akibat tak bersenam. terus jadi comei camni. hee. geram nak cubit jerp.

1. menonton tv = 40 kalori
2. berjalan pantas = 300 kalori
3. mengemas rumah = 240 kalori
4. berkebun (menyiram pokok dan membersih halaman) = 250 kalori
5. berkebun (menanam tumbuhan ) = 320 kalori
6. berbasikal statik =380 kalori
7. aerobik = 405 kalori
8. ping pong = 280 kalori
9. berlari di atastreadmill (40 min) = 500 kalori
10. tidur = 55 kalori
11. menjahit = 85 kalori
12. makan = 85 kalori
13. melakukan sulaman = 85 kalori
14. duduk di kerusi = 85 kalori
15. berdiri = 100 kalori
16. memandu = 110 kalori
17. melakukan kerja pejabat = 140 kalori
18. melakukan kerja rumah = 160 kalori
19. bermain golf (dengan buggy) = 180 kalori
20. bermain golf (tanpa buggy) = 240 kalori
21. menari tarian ballroom = 260 kalori
22. aerobik air = 400 kalori
23. berenang (kelajuan maksima) = 500 kalori
24. berjalan kaki dengan kelajuan sederhana = 280 kalori
25. meluncur ais = 500 kalori
26. berbaikal di taman = 450 kalori
27. berjoging = 500 kalori
28. mendaki = 500 kalori ++
29. aerobik (step aerobik) = 550 kalori +++
30. mengayuh kenu = 550 kalori
31. lompat tali = 700 kalori
32.kickboxing = 240 kalori
33.berlari laju = 700 kalori
34. berkuda = 428 kalori
35yoga = 500 kalori
36. badminton = 760 kalori
37. naik turun tangga(3 km sejam)= 800 kalori
38. menari hip hop = 500 kalori

selamat mecuba tapi biar la mengikut kemampuan masing-masing. safety first.

x0x0
kiss and big hug

Monday, August 16, 2010

confirm buat korang meleleh. sori

Assalamualaikum & Salam Sayang

pada kalian-kalian semua. yang sudi membaca warkah buruk dari ku. kalau yang ikhlas baca. trimas ku ucapkan. kalau sudi sudian tu, komen jer la. buktikan korang singgah kat sini kan. tak kena bayar pun kalau komen. kalau korang masuk tandas awam, memang kena bayar kan. jadi. yang free ni. sudi kan lah ek. arigatow. arini rajin plak nak menaip kat sini. mungkin kebosanan kot. daripada aku menghabiskan masa untuk sleeping beauty. baik berwarkah. lagi bermanfaat kan. pastu duk blogwalking. intai blog rakan rakan seperjuangan. sangat jeles jugak tengok mereka punya blog. sangat menawan. auuuww! tergoda i. haha || redup jerk cuaca hari ini. sungguh indah ciptaan Tuhan kan. suka sangat cuaca cam ni. lebih lagi kita semua berada di bulan yang penuh dengan keberkatan, Ramadhan. nak story kat sini pasal kelmarin la eak. bukak puasa punya menu. pergi cafe uo dengan alone. sungguh sadis. but aku tabahkan hati. mungkin ini semua akan buat ku jadi kuat untuk hadapi kehidupan masa depan. insyaallah. tapi makan punye lah tak selera. biasalah sorang kan. dah 4 kali berbukak puasa aku keseorangan. rindunya kat rumah sana. sabar dan sabar. oppssss! kata nak habak mai menu. ni duk melalut bab sedih plak. oke. tak mahu sedih lagi. berzanji. ehhhh berjanji. tapi kalau sedih lagi tak tahu. tak pandai nak kawal perasaan yang suci ni. haha || menu eak. ayam masak kicap , sambal ikan bilis jewla. sangat simple. tapi boleh lah. daripada tak makan kan. syukur alhamdulillah. sahur pagi tadi pun. huhh! awat plak sedar awal dari alarm. tu maknanya aku sudah cukup topup tidur. tapi tak mau ah camtu. nak lama lama sikit bermanja dengan mr comfeter. dia membuat tidur malam ku sungguh lena. thanks. sahur tadi pun bangun minum milo jer. lepas tu teman mr comfeter kembali. sangat nakal ku. dah takde orang nak teman. mr comfeter jewla sanggup jadi teman yang budiman lagi berkhidmat dengan ku dengan cemerlangnyaa.




hari ini kuliah start pukul 10 pagi. bangkitkan diri dan kemaskan diri. harum sudah. jangan jeles. ok. menuju ke fakulti. berdiri lah dalam bas. saat paling tak suka. sapa suka kan keadaan itu. kuliah last plak sampai pukul 1petang iaitu kuliah c++. yang bincang pasal tutorial 4 dan quiz. main hentam jer quiz. kui3. malam ni plak ada kuliah. titas. boleh dikatakan mengantuk. huuupppzzz! tapi malam ni start pukul 8.30malam. sebab bulan puasa kan. kalau pukul 8malam, memang kena rush habis lah. nasib baik memahami. hari ini kita semua umat Islam sedang menjalani ibadat puasa untuk hari ke-6. alhamdulillah. semoga kita semua dapat jalani ibadat ini sampai akhirnya dengan jayanya. yeeehhhhhh!. amin. haaa. mesti korang semua mushkil kan. kenapa tajuk entry macam sangat different dengan isi pada entry. rilex rilex. aku kasi korang amek feel dulu. biar korang penatkan mata korang baca aksara ni semua. lepas tu baru boleh kabulkan mata korang dengan. adalah. sangat secret. haha || takde maknanya aku nak publish kat korang benda pelik kan. tak pelik pun benda tu. tapi sedap. fuhhhh! kasi aku dah terliur abis beb ! sangat sangap nak benda tuuu. please sape baik tolonglah dapatkan untuk aku. buat muka tak malu tol lah. saja jerk. buat muka kesian. nak cau dulu. hehh! ok. aku publish eak eak. sabar jewla. tutttttttt +_____+ || telan air liur beb. please la jangan seksa aku camni. haha.
























kamu semua pasti telan air liur kan. maaf. haha




sangat sedap. omg !








tutup mata. nanti batal puasa. lepas bukak puasa nanti baru boleh tengok

ok. haha




sori. entry kali ini sungguh berjela jela.

bye


xoxo
kiss and big hug

Sunday, August 15, 2010

bila saya chenta mati dia



Assalamualaikum & salam sayang

first moment nak story mory kat korang semua. ' selamat berpuasa untuk hari yang ke-5 di bulan ramadhan '. syukur. syukur. pagi ahad yang tak dapat ku rasa. agak agak apesal aku tak merasa pagi ahad. waka - waka. sapa yang bijak pandai lagi cerdas serta cergas. takde kaitan pun right. sebab hari ini ' saya tidur penuh khusyuk '. tersangat lah ' puas'. fullstop. pasti kalian dapat agak kan. dont mind. sebab pagi tadi, aku sleeping beauty pukul 3 lebih kot. pukul 4 lebih bangun sahur. sahur beb. syukur tersedar. abah kesayangan pun ada call pagi tadi. before this dia tau aku tak bangun sahur kelmarin. terus pagi ni menjalankan tugas. thanks abah. sayang kamu sangat. walau hanyalah meminum air milo sahaja. syukur. ada jugak rezeki daripadaNya kan. tak selera pagi pagi nak koyakkan plastik, serta memakan biskut. minum pun cukup. lagi pun mataku asyik asyik jerp nak tertutup. sayu & hiba. sungguh sadis sahur ' keseorangan '. rindukan kawan kawan seperjuangan. tapi itu semua memori. hanyalah kenangan dahulu kala. tapi sungguh manis kenangan bersama. masa menentukannya kan. sedih duka riang tawa. semua kita lalui bersama. tanpa kianati ikatan utuh antara kita. gambar menjadi bukti kasih sayang kita. tetap bersemadi dalam liang jantung ku serta mengalir dalam darah merah ku. chop chop. salah entry ke hape nieh. tetibe plak emo emo di petang hari. lepas jerk habiskan air milo yang ku bancuh. continue tidur. best sangat. thanks jugak pada mr comfeter. kamu sungguh buat ku selesa. jadi ku chenta kamu sampai bila bila. if ada comfeter baru, i akan beralih arah. haha. sungguh kejam. dah nama lumrah dunia. jadi mr comfeter harus memahaminya. kan. thanks. macam biasa. bila dah perlunya solat. ku bangun untuk tunaikan kewajipanku sebagai hamba Allah ye.



selamat siang pak. opss! silap channel. ini malaysia. bumi ku. bangun mandi. kemaskan diri. hari ini aku sungguh ceria. dengan mengambil baju dengan seluar pink. so pink today. suka sangat. dengan rasanya ' rajin '. kemaslah bilik ku. hehe | sempat jugak siapkan untuk asgment KMK tue, but petikan 1 aku dah confius. tak dapat nak fikir dengan lebih lanjut. nanti dah oke. aku akan continue that. tutotial c++ tak siap kan lagi. banyak lagi soalan yang tidak terconteng dek pensil hijau ku. ku angkat buku c++, seberat berapa kg tak pasti. ayuh. belek membelek dengan machonya. perasan. last last jadi malas plak nak cari untuk tutorial. terus angkat laptop. lagi baik. haha | bila nak berubah tak tahu. doakan lah saya. hikhik | hujan turun dengan megahnya. membasahi bumi ukm. rahmat tuhan lagi bulan ramadhan. yang penuh kedamaian dan kerahmatan daripadaNya. tak tahu mahu berbuka puasa dengan apa untuk hari ini. sudah mati akal bab menu. sebab apa yang terbayang di fikiran. tak akan dapat kat sini. memang tak dijual di cafe. walau cafe kolej sebelah. ok lah. mahu tenangkan otak. bye



xoxo
kiss and big hug

Saturday, August 14, 2010

Arini Tak Sahur

Assalamualaikum

&

Salam Sejahtera

Alhamdulillah. hari yang baik di bulan yang baik. dapat lagi ku bernafas. syukur pada Allah. semalam pun aku tidur awal kot. dengan tak berselimut. sedar dah lewat untuk sahur. jadi takpe lah mungkin itu satu 'ujian' buatku. untuk merasa apa yang manusia yang kelaparan di luar sana. dengan si Prof pun tertidur. ehek3 dua dua tak bangun sahur. pagi tadi ada ceramah kot. something like that lah kan. sangat lah bosan. dah la first cakap kena pakai baju yang 'sopan', and then aku pakai la baju hijau tu a.k.a baju kolej. tuptup. budak ni kata kena pakai baju kurung. dengan pantasnya. ku iron baju. dah la time tu dah lewat. huhhh! last sekali. tengok orang lain ok jerk pakai baju kolej. sangat lah tertekan. buat penat jer tadi rush iron baju. taklimat tu more to inovation. tahun ni katanya tahun inovation. ada business plan competition la. macam macam. tapi tak fokus mana pun. duk goyang goyang kaki. nasib baik dia orang kasi kerusi empuk. lau tak. lagi menyeksakan kot. hek3 dalam tengah hari baru habis semua tu. hari ni duk berkasih sayang dengan lappy jela. nasib lah dia tak jemu bersamaku. ahaha. lau tak. mati kebosanan kot. lalala.

bye

xoxo
kiss and big hug

Friday, August 13, 2010

Hujan Memang Sejuk

Assalamualaikum semua !
alhamdulillah kita semua dah berjaya berpuasa untuk hari ke-3. cepat jugak masa berlalu kan. pagi tadi punye lah rasa 'malas' nak bangun sahur. sebab alone. tu yang jadi liat nak bukak mata. tapi gagahkan jua. makan lah sorang sorang. sedihnya anak mama ni. rindunya. kalau dapat sahur kat rumah. pasti amat lah berselera. itu yang pasti ! hehe arini just ada lab c++ jer. bertshirt oren. abis lab, dengan citer. yang kena attend tuk ape ntah petang nanti, pukul3 petang. sangat tidak puas hati. huk3 aku dah tia siap sampai fakulti dah. tapi dapat tau. benda tu. cancel. sangat kecewa beb. dah la kami berhujan taww! basah kuyup kami dibuatnya main redah hujan. hari ini hujan jerk dari tengah hari hingga time bukak puasa. ya Allah. sangat lah terkejut. dengan berita arwah si Arif. Allah lebih sayangkan arwah. semoga ditempatkan di kalangan orang beriman & soleh. al- Fatihah. amin.

hari ni, aku berbukak puasa dengan nasi dan kari ayam. last sekali, terpaksa beli kat cafe sini. sebab hujan sangat lebat waktu itu. sangat rindu rumah ;)

xoxo
kiss and big hug

Thursday, August 12, 2010

Bulan RAMADHAN yg penuh keberkatan. ;)

Assalamualaikum

alhamdulillah. kita semua telah masuk ke bulan yang penuh dengan keberkatan. di mana bulan Ramadhan. bulan yang paling mulia dari bulan lain. hari ni, sudah 2 hari kita semua telah berpuasa kan. alhamdulillah sekali lagi, Allah bagi kesempatan ini untuk aku berpuasa lagi untuk tahun ni. rindu plak time berbukak puasa kat rumah. tahun lepas, aku berpuasa kat Dungun. dengan izinNya, tahun ni aku berpuasa di Bangi plak. semakin jauh dari mama abah. semakin rindu membuak buak yow!! dah la kt sini. nak beli untuk juadah berbuka, kena pergi beli kat cafe. bkn cafe kolej sndiri. tp kolej sebelah. ahaks! rindunye nak minom air tebu. memang masuk ahh kalau berbukak dengan air tebu. campur plak dengan kuih2 peveret. rindunye kat kb. tak sabar nak balik, walau lambat lagi. huuu~ sabar jewla. itu suatu kepastian kan.

rindunyew ngan kueh2 klate !

1st day berpuasa kelmarin, 11Ogos2010 - dengan bersahurkan air milow. ermm. redha jewla. di perantauan kan. hekhek~ ;) tapi time berbukak puasa tu. makan nasi goreng. uhuu. sebab lauk pauk sudah kehabisan. sob3x.

2nd berpuasa 12Ogos2010 - hari ni okey skit. sahur ngan nasi ngan ayam pedas. ;) hekhek~ nieh aku beli nasi dengan sambal sotong tambah ngan telor untuk berbukak puasa. alhamdulilah ;) bila lah boleh nak pergi bazar ramadhan ni. tak sah bulan puasa tak pergi bazar kan . .

hari nieyh. punye lah jalan jauh. dari luar ukm. pergi FSSK. nk tnggu bas kan. pergi kelas pun lewat. seb bek oke jerk. HAHA. jalan pnyewlah jauh. dah la puasa. huuu~ semata2 tuk kad matrik. kui3

selamat berpuasa semua :))

xoxo

kiss and big hug :)

Tuesday, August 10, 2010

malam yg menyakitkan !

Assalamualaikumm

ape mimpi aku post 2 entry hari nie. sebenarnyew...... malam nie hati ku tak tenang. Ya Allahhhh! tenangkan lah hati hambamu yg lemah nie. di saatku begini. dugaan dtg melanda. mngkin itu dugaan bt aku. ramadhan akan datang. akan tenangkan jiwa. insyaAllah. aku benci semua nieh.. sape suka akan masalah kan. tp ape blh bt. smua tu adalah kunci pada sebuah kehidupan. airmata gugur bt kali ke brape dah tak tawwwwwwwwww!! bila nk akhiri zaman tangisan nie.... first time telan panadol di UKM. huhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!! hope aku leh hadapinyaaa.. amin ;]


layan lagu JANGAN SIA-SIAKAN by In-Team

bye !

xoxo
kiss and big hug

Monday, August 9, 2010

Buat Wuduk Ku Batal

Assalamualaikum semuaaa !

salam 1 malaysiaa :))
tadaaaa!! muncul kembali. hari Isnin muncul kembali dalam minggu baru. Huhhhh! Kalau dah bermula hari Isnin, bermulalah hari hari yg boleh tahan penat. heee~ tak lah penat sgt pun. sajew nk wat wat manjew. xpew kan kan kan ??? =D gedikkk! ahaaa. . punyelah Heppy tahap Dewa Dewi Pelangi. wujud ke ?? entahhh! pakai bedal jew. sory sesi mengarut bermulaa.. Hepy giless! sebab kuliah start ptg arini. kul 4. sape tak Hepy kannn ! nk taw napeee?? sebab blh mangun lewattt. bagus tak anak dara mama abah...??? ;)) mestilah bagus kan. kan3x
tutorial tak siap2 lg. tapi bangunnn. ya Allah. malasnya nk mengadapp bku tebal tu.. buat rilex sudah. xleh wat tension2, nnty jd tak berapa betoi bru taw! ahaaa. arini pun pergi beli makanan kat pusanika. amek angin tgh hari ngan jalan sorang2. amek angin pe! kasi muka jd belang2. sebab cuaca boleh tahan panas. tgk kete lalu lalang. huuu. dlu2 aku merasa aircond. ni skrng duk merasa aircond udara segar dr luar. takyah isi minyak. preeee ! tp buat aku dhga beb! cam mne lah nak lalui bulan Ramadhan yg tak lama lg. lusa kot puasa. selamat berpuasa semuaa! semoga diberkati olehNya. aminnn! tetibe windu kt umahhh! dh lama jugak la tak berpuasa kt umah. cam dlu2. mama kejut pagi2 tuk sahur. keje aku time tu kne buat air. hee! skunk nieyh. balik2 dah nk raye. mulut nieyh terasa nak makan kuihhh dr qlate mariii. nak jala mas! buah tanjung! peveret tyme bln Ramadhan. lau last year. lepas raya bru dpt merasa kuih2 tu. sebab dlu puasa kt Dungun. this year. kt Bangi plak. hope aku tabahkan hati. uwaa. sedih giless bile dipikir2kan. ni time sahur nak makan pe la yew. minum air milow jewlaa. huuu~ ;]


tadi balek jerk. ape lg. naek bas laaa! Kiffahhh! Hahaha. part yg aku menci cmpor tak suke giles laaa. part bas penuhh ngan mnusia. tak kan penuh ngan kucheng kot. heee. berapat2 lah kan. jd ofcoz bersentuhan. uikkkkk! tak sukenyew. lau ngan girl takpew. dimaafkan. tp ngan kaum Adam. tak suke. huuuu! ngeh3. buat moodku hilanggg. uwaaaa~ sabar jewlaa. adat kannn!! sabar sabar sabar. noktah!

malam nie kls Titas lak. tamadun asia ape ntahh. lupeww! ahaa. =)
bubyeww!
nnty pape. i come to u baby! miss u pelangi chentaaa!
chenta u sampai mati. stop

xoxo
kiss and big hug

Sunday, August 8, 2010

SUNDAY yg memboringkan !!

Assalamualaikum
moshi~moshi :)

arghhhhh !!! bosan gilessss. dh la. pg2 dah bad mood. rasa nak lempor jerk semua barang dr tingkat 4. biar berkecai. cm hatiey aku. rasa serabot gile! OMG!! damn. hjg mnggu yg memborinkkan. lbh borink dr kt dungun. time duk dungun, if boring giles. leh gak kuar, pergi beli mknan nek kete. ni. duk melepak kt bilik. lg arghhhhhhhhhhhhhh !! kerja terbengkalai. tutorial tak buat2 lg. dasyat tol jd pemalas camnie. bgn pg jerk td terbayang 'nasi lemak'. haha org len terbayang si jejaka idaman malaya. aku lak terbayang makanan. hahaha. uhhh! tak selera nak makan plak. just nak nasi lemak. nasi lemak oh nasi lemak. huuuu !!

hari ini tak mau makan. boleh ??

huh!
bye !

xoxo
kiss and big hug

Thursday, August 5, 2010

im back! wachaaaa!!!

Assalamualaikumm..

new life. new environment =D

sudah lama tak kunjung mengunjungi si pelangi chenta. kangen sama kamo! tp masa tak mengizinkan tuk ku berkaseh syg dgnmu. sory lah sayang. hope u pahamm oke. heee.. kalau dlu, ade pape hal. memang ko mnjdi tmpt first ku berkata kata. skrng tak ckop masa tuk bergurau senda dgnmu. really miss u!! emmuaaahhhx


dh 2 3 ari jugak la nk completekan si entry kali nieyh. slame nie dlm shari leh plak post dlm 2 entry. skunk dh jd cm kureng plak! haishhhh! okeyyy! akan janji akan brgiat aktif semula. heee~ sgt rndukan kenangan dlu2~ time restkan diri kt umah. walawehhhhh! kangennn !

dunia sudah berubah! bkn berubah jd hape. but mylife yg dah brubah la. sbb aku skunk bkn lg study d poli. tp ukm. say goodbye psmza. tak sabar nak grad nextyear. toink3! sesapa yg budiman lg rupawan! cara nk tackle. ahaks! tulung lah daku beli munge campor ngan tedy comei. kasi pdku time ku konvo! ahaaa! men paksa2 ~ ;D

life kt sni an. not bad lah. tp klau ade geng2 dlu lg gempaq ! heee~ skunk nie pun dh mula hilangkan "homesick". hope aku lbh tabah di cnie. walaupon sering alone kn. tp dngan adenye si Prof tu! menceriakan life aku jgakkk~ syg Prof! heee~ cium ckit bulehhh?? ahaaa =D aku pn bek ngan dik Tia. cute girl. gile2 suke berjalan. sama ngan aku. ahaks3 jumaat 6ogos2010. siap pg TS. jelajah TS smpai kaki sakit2. ahaaa. walau kami tak taw jalannn~ heee =D pengalaman menyeronokkan. dengn naek train cm "sardin" yg dipenyet2 dlm tin! ya Allah! dngan bauuuu. seb bek xpngsan kt situ. kui3

first class masuk aritu. masuk2 class c++. terkejot tahap hapeeee !!!! arghhhhh! kena mengadap lagi si c++!!! so-sial ! ;D aku dh la sebenarnyew dah lama say goodbye kt sbjek tu. tp skunk kne say come come to me baby. ahahaha ;D adoiyaaa!! i will be try to luv this sbject! oh God! help me ;) bila down jerk, trus imbas kembali crite2 yg memotivasikan diri. chayok2!!! i can do it !!! :)

wish me luck yew !

notakaki : hey kamu! sy sudah update lagu blog. selamat mendengar ;)
btw, that song da siap jd ringtone. tp skunk da tukar lgu len daaa~

xoxo
kiss & big hug:)


Related Posts with Thumbnails